Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye’de kalıcı çözüm arayışı: Astana ve Cenevre Görüşmeleri

Suriye’de geçiş yönetimi, anayasa, seçimler ve terörle mücadele konularının görüşüldüğü 6. Cenevre Zirvesi bugün başladı.

Suriye’de iç savaşın sona ermesi için İsviçre’nin Cenevre kentinde sürdürülen görüşmelerin 6. Etabı bugün başladı. Görüşmelerde geçiş yönetimi, anayasa, seçimler ve terörle mücadele konuları konuşuluyor. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, görüşmelerin 19 veya 20 Mayıs’ta sonlanacağını açıkladı. Mistura, bu tura tüm heyetlerin katılacağını ve tüm başlıkların detaylı şekilde ele alınmasının hedeflendiğini duyurdu. Temsilci, Astana’da imzalanan ”çatışmasız bölgeler” anlaşmasının ardından Cenevre Görüşmeleri’nden daha umutlu olunması gerektiğini söyledi.

Kazakistan’ın başkentinde gerçekleştirilen Astana görüşmeleri Rusya, İran ve Türkiye’nin garantörlüğünde Suriye rejimi ile muhalifler arasında tam anlamıyla kalıcı bir ateşkes sağlamayı amaçlarken, Birleşmiş Milletler’in gözetimindeki Cenevre Görüşmeleri daha geniş katılımla kısa ve orta vadede barışın nasıl sağlanacağına yoğunlaşıyor. Suriye’deki Kürt gruplar Astana’da ve Cenevre’de yer almıyor.

Cenevre görüşmelerinin ilki 2012’de, ikincisi 2014’te ve üçüncüsü Ocak 2016’da düzenlenmişti. Cenevre 4; 23 Şubat – 3 Mart, Cenevre 5 görüşmeleri 22 Mart – 31 Mart tarihleri arasında gerçekleşmişti.

23 Ocak’ta başlayan Astana görüşmelerinin ilkinde, 30 Aralık’ta kabul edilen ateşkesin denetlenmesi için mekanizma kurulması kararı alınmıştı. İkinci turda ateşkesin izlenmesi için Ankara, Moskova ve Tahran üçlü kontrol metotları üzerinde anlaşmıştı. Üçüncü turda üç ülke denetleme mekanizmalarını geliştirirken dördüncü tur sonucunda ”çatışmasızlık bölgeleri” üzerinde mutabakat sağlandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.