Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meclis ve Humeyni türbesine saldıran IŞİD’lilerin hepsi İran vatandaşı

Başkent Tahran’da dün sabah iki eşzamanlı terör saldırısı düzenleyen silahlı saldırganlar ve intihar bombacıları İran’ın ulusal sembolleri olarak görülen İran parlamentosunu ve İran İslam Cumhuriyeti’nin kurucusu olan Ayetullah Humeyni’nin türbesini hedef aldı. Saldırılarda 17 kişi hayatını kaybetti, 40 kişi yaralandı. İran yönetimi, üçüncü bir saldırının da önlendiğini duyurdu.

İran İçişleri Bakanlığı’nın açıklamalarına göre, Humeyni’nin türbesine giren iki saldırgandan biri üzerinde bombayı patlattı, diğeri ise güvenlik güçleri tarafından öldürüldü. Parlamento binasına saldıran dört kişiden biri de üzerindeki bombayı patlatarak ölürken, diğer üçü çatışma sırasında öldürüldü.

Saldırganların kimlikleri belirlendi

İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Başkan Yardımcısı Rıza Seyfullahi, saldırganların İranlı IŞİD mensupları olduklarını duyurdu. İran İstihbarat Bakanlığı da öldürülen saldırganların fotoğraflarını yayınladı ve saldırganların geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Kirmanşah’ta öldürülen IŞİD lideri ile bağlantılı olduklarını duyurdu. Bakanlığın açıklamasına göre saldırganlar IŞİD lideri Abu Aeshe Kurdi’nin emri altında ülkeye girmiş, IŞİD hücresi yok edildikten sonra da ülkeden kaçmışlardı. Güvenlik gerekçesiyle soyadları açıklanmayan saldırganların isimlerinden hareketle birinin Kürt, birinin Arap asıllı ve diğerlerinin İranlı olduğu tahmin ediliyor. Saldırılara ilişkin 5 kişi tutuklandı. Tutuklananlardan biri, hücre yöneticisi olduğu söylenen bir kadın.

IŞİD saldırıları üstlenerek, saldırılara ait olduğunu iddia ettiği bir video yayınladı. Videoda bir kişinin Arapça “Hiç bir yere gitmiyoruz, sonsuza kadar buradayız” dediği duyuluyor.

İran’ın dini lideri Ali Hamaney, saldırıların İran’a etkisi olmayacak kadar önemsiz olduğunu söylerken, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani dünya liderlerini radikalizme karşı savaşmaya çağırdı.

Devrim Muhafızları: “Suudi Arabistan ve ABD saldırılan arkasındaki iki güç”

Saldırıların ardından en sert açıklama İran Devrim Muhafızları’ndan geldi. İran devlet televizyonuna konuşan Devrim Muhafızları İkinci Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Selami, intikam alacaklarını söyledi ve Suudi Arabistan ve ABD’yi saldırıların arkasında olmakla suçladı.

ABD ve Suudi Arabistan ise saldırıları kınadı. ABD Başkanı Donald Trump, saldırıların kurbanları için dua ettiğini söylemekle birlikte İran için “Teröre sponsor olan devletler, destekledikleri kötülüğün kurbanı olma riski taşıyor” dedi. Donald Trump’a cevap İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’ten geldi. Beyaz Saray’ın açıklamasını “tiksindirici” olarak niteleyen Zarif, Twitter hesabından şu açıklamada bulundu: “İranlılar ABD’li müşterilerin arka çıktığı teröre karşı koyarken tiksindirici Beyaz Saray açıklaması ve Senato yaptırımları. İranlılar ABD’nin bu dostluk iddialarını reddediyor”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.