Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yazarlardan esinlenen sergiler

İstanbul’da yazın gelişi ile birlikte yeni sanat sergileri de kapılarını açıyor. Bu yaz İstanbul’da gezilebilecek 3 sergide konular, yazarların eserleri ve düşüncelerinden esinlenilmiş.

 

Sanat teorisyeni, eleştirmen ve yazar Pavel Pepperstein’la birlikte 34 sanatçının oluşturduğu “Çiftdüşün Çiftgörü” sergisi, düşünce biçimlerine neo-platonik yapıya, hukuka, eğitime ve anayasaya  göndermede bulunuyor. George Orwell’in “1984” kitabındaki “Çiftdüşün” kavramından esinlenilen sergi, devletin insanların düşünceleri üzerinde kurduğu egemenliği gösteriyor. Alistair Hicks’in küratörlüğünü üstlendiği ve Pera Müzesi’nin ev sahipliğini üstlendiği sergi 6 Ağustos’ta son bulacak.

Nuri Bilge Ceylan, Ara Güler, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Hermann Nitsch, Nur Koçak, Devrim Erbil gibi sanatçıların eserlerinden oluşan “Sanatçı ve Zamanı” koleksiyon sergisi, sanatçıların birey olarak zamanın içerisinde kendilerini nasıl konumlandırdıklarını anlatıyor. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “ne içindeyim zamanın, ne de büsbütün dışında” düşüncesiyle hareket eden sanatçılar, kendi deneyimlerini, iç zamanlarını ve başkalarının zamanları arasında kurdukları yakınlıkları, hayal kırıklıklarını anlatıyorlar. Levent Çalıkoğlu’nun küratörlüğünü üstlendiği sergi, İstanbul Modern’de.

John Berger’in “Görme Biçimleri” isimli kitabından esinlenilen sergi, 33 sanatçının eserlerinden oluşuyor. Sanatçılar yapıtlarıyla izleyicileri, düşünce formlarına, görünümlere ve kavramlara  yeniden bakmaya davet ediyor. Türkiye’de ilk defa sergilenen yapıtların yanı sıra çeşitli heykel, video, fotoğraf, film yerleştirmelerinden oluşan 70’e yakın eseri sergide görebilmek mümkün. Küratörlüğünü Sam Bardaouil ve Till Fellrath’ın yaptığı sergi, Arter’de 13 Ağustos’a kadar yer alacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.