Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emel Kurma: “Büyükada gözaltılarında skandal seviyesinde manipülasyon yapılıyor”

İnsan Hakları Savunucuları’nın Büyükada’da gözaltına alınması ve terör örgütü üyeliği ile suçlanmasına tepkiler sürüyor. Uluslararası Af Örgütü “Müthiş rahatsızlık ve öfke duyuyoruz” açıklamasında bulunurken ABD Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada “Türk anayasası ve Türkiye’nin kendi uluslararası taahhütleriyle uyumlu bir şekilde, hukuki süreçlere ve kişisel haklara saygı gösterilmesinin öneminin altını çiziyoruz” ifadelerine yer verdi. Alman ve İsveç Konsoloslukları da gözaltında bulunan vatandaşlarıyla görüşmeye çalıştıklarını açıkladı. Konuyu Helsinki Yurttaşlar Derneği’nden Emel Kurma ile konuştuk.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/332072668″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Af Örgütü: Müthiş bir rahatsızlık ve öfke duyuyoruz

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü İdil Eser’in de aralarında bulunduğu Türkiye’nin önde gelen insan hakları savunucularının; bariz bir şekilde sebepsizce gözaltına alınmış olmaları nedeniyle müthiş bir rahatsızlık ve öfke duyuyoruz.

“Rutin bir eğitime katılan İdil Eser ile diğer insan hakları savunucularının kimse ile görüştürülmeden gözaltında tutulmaları, abes bir suiistimaldir ve ülkede insan hakları aktivistlerinin karşı karşıya bulunduğu riskli durumu göstermektedir.”

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik’e, Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn’la düzenlediği ortak basın toplantısı sırasında gözaltılar sorulmuş; Çelik, konuyla ilgili bir bilgisi olmadığını, Adalet Bakanlığı’ndan bilgi notu istediğini söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı: Kaygılıyız

Amerikan Dışişleri Bakanlığı “Uluslararası Af Örgütü ve diğer saygın kuruluşlardan insan hakları savunucularının gözaltına alınmasından derinden kaygılıyız” açıklaması yaptı.

Açıklamada “Diğer önde gelen insan hakları savunucuları, akademisyenler, gazeteciler ve aktivistlerin gözaltına alınmasında olduğu gibi Tük anayasası ve Türkiye’nin kendi uluslararası taahütleriyle uyumlu bir şekilde, hukuki süreçlere ve kişisel haklara saygı gösterilmesinin öneminin altını çiziyoruz” ifadeleri de yer aldı.

Ne olmuştu?

İnsan hakları savunucuları, Büyükada’da bir otelde yaptıkları meslek içi eğitim toplantısı sırasında gerçekleşen polis baskınında gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan isimler şöyle: Yurttaşlık Derneği’nden Nalan Erkem, Kadın Koalisyonu’ndan İlknur Üstün, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser, Uluslararası Af Örgütü Türkiye yönetim kurulu üyesi Veli Acu, İnsan Hakları Gündemi Derneği’nden Günal Kurşun, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nden Nejat Taştan, Yurttaşlık Derneği’nden Özlem Dalkıran, eski Mazlum Der’li aktivist Şeyhmus Özbekli, toplantılara moderatörlük yapan Ali Garawi ve Hivos üyesi belgeselci aktivist Peter Steudtner.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.