Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump Beyaz Saray’ında 196 günde 12 fire

Donald Trump’ın seçim kampanyasının önde gelen isimlerinden New York’lu finansçı Anthony Scaramucci, Beyaz Saray İletişim Direktörü olarak atandıktan 10 gün sonra kovuldu. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders yaptığı açıklamada, “Anthony Scaramucci, yeni Özel Kalem Müdürü John Kelly’ye kendi ekibini kurmada işlerini kolaylaştırmak için ayrıldı” dedi.

Fakat sorunun, Kelly’nin atanmasından birkaç saat sonra Scaramucci’nin New Yorker dergisinden Ryan Lizza ile yaptığı telefon görüşmesinden kaynaklandığı ileri sürülüyor. Bu görüşmede yeni İletişim Direktörü, Beyaz Saray ekibinin önde gelen isimlerinden Steve Bannon ve Reince Preibus hakkında hakaretamiz, hatta küfürlü ifadeler kullanmıştı.

New York Times’ın haberinde Scaramucci’nin görevden alınmasının, Beyaz Saray’a “askeri disiplin” getirmek isteyen emekli General John Kelly tarafından istendiği vurgulandı. Trump ise Scaramucci’nin istifasından birkaç saat önce Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda “Beyaz Saray’da harika bir gün!” dedi.

Anthony Scaramucci, Donald Trump’ın göreve gelmesinden beri geçen 196 gün içerisinde Beyaz Saray ekibinden ayrılan 12. kişi. Trump’ın başkanlığında Beyaz Saray’daki görevinden istifa eden ya da kovulan kişiler ve görev süreleri şöyle:

Sally Yates – 11 gün

ABD Başkanı Donald Trump, nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan 7 ülkenin vatandaşlarına kapıları kapatan kararnameyi uygulamayacağını açıklayan Adalet Bakanı Vekili Sally Yates’i görevden almıştı.

Yates’in görevden alınmasının ardından yapılan açıklamada, Yates’in eski Başkan Barack Obama’nın atadığı bir yetkili olduğu ve sınırlar ile yasadışı göçmenlik konularında zayıf olduğu öne sürülmüştü.

Michael Flynn – 23 gün

Trump’ın ilk Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael T. Flynn, göreve gelmesinden önce Rusya’nın ABD Büyükelçisi Sergey Kislyak ile ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları hakkında görüşmesinin yarattığı tartışmalar sonrasında görevinden istifa etmişti.

flynn

ABD’nin Türkiye’yi desteklemesini ve Fethullah Gülen’in Ankara’ya iadesini isteyen Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn, görevinde henüz bir ayı doldurmadan istifa etmek zorunda kalmıştı. Flynn’in, Obama’nın görevinin son günlerinde Rus büyükelçi ile ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarının kaldırılması hakkında görüştüğü ve konuyla ilgili olarak Başkan Yardımcısı Mike Pence’i yanlış yönlendirdiği iddia edilmişti. Söz konusu tartışmalar sonrasında, Pence’ten özür dileyen Flynn ardından da istifasını sunmuştu.

Katie Walsh – 70 gün

Trump’ın John Kelly’den önceki Özel Kalem Müdürü Reince Priebus’un vekili olan ve müesses nizama yakınlığı ile bilinen Walsh, Trump’ın damadı Jared Kushner ve baş stratejisti Steve Bannon’un baskılarının ardından istifa etmek zorunda kalmıştı.

Mike Dubke – 86 gün

Trump’ın ilk İletişim Direktörü olan Dubke, kişisel sebeplerden ötürü görevinden istifa ettiğini açıklamıştı. Ancak Dubke’nin istifasının sebepleri arasında Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer ile arasındaki anlaşmazlıklar gösterilmişti.

Angella Reid – 106 gün

Obama tarafından 2011 yılında göreve getirilen, Beyaz Saray’ın ilk kadın Organizasyon Direktörü Reid, Mayıs ayında kovulmuştu. Reid’in kovulmasının arkasında Beyaz Saray ekibini yeniden düzenleyen First Lady Melania Trump’ın olduğu söyleniyor.

James Comey – 110 gün

Trump, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanı James Comey’i Mayıs ayında görevden almıştı. Comey’in başında bulunduğu FBI, Trump’ın seçim kampanyasında görev alan kişilerin Rus hükümeti ile olan bağlantılarını araştırıyordu.

Donald Trump’ın aldığı bu sürpriz kararı Beyaz Saray duyurmuştu. Görevden alma kararını yazılı olarak açıklayan Beyaz Saray sözcüsü Sean Spicer, önerinin Adalet Bakanı Yardımcısı Rod Rosenstein ve Adalet Bakanı Jeff Sessions’dan geldiğini söylemişti.

comey2

Comey, Senato İstihbarat Komitesi’nde Haziran ayında verdiği ifadede Trump yönetimini kendisi ve FBI hakkında “yalan söylemekle” suçlamıştı.

Comey, görevden alınmasına ilişkin soruya cevaben, “Rusya soruşturmasının gidişatını değiştirmek amacıyla görevden alındığımdan şüphem yok” demişti.

KT McFarland – 118 gün

Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcılığı görevinde bulunan McFarland, Mike Flynn ile birlikte bu göreve gelmiş ancak Flynn’in istifasının ardından yerine geçen General HR McMaster ile anlaşamadığı için görevinden alınmıştı. Trump, McFarland’ı kovmadı ancak onu ABD’nin Singapur Büyükelçisi adayı yaparak mevcut görevinden uzaklaştırdı.

Walter Shaub – 181 gün

Shaub, Haziran ayında Hükümet Etiği Dairesi Direktörlüğü görevinden isitfa etmişti. Shaub’un istifasının sebebi olarak Trump’ın ekonomik ilişkilerinin başkanlık göreviyle çıkar çatışması oluşturması dillendirilmişti.

Sean Spicer – 183 gün

Trump tarafından Beyaz Saray İletişim Direktörlüğü’ne Anthony Scaramucci’nin getirilmesinin ardından Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer geçtiğimiz hafta görevinden istifa etmişti.

spicer

Spicer, ABD basınında “Scaramucci’nin ilk kurbanı” olarak nitelendirilmişti. Beyaz Saray İletişim Direktörü Anthony Scaramucci, Sözcü Yardımcısı Sarah Sanders’ın, istifa eden Sean Spicer’ın yerine Beyaz Saray Sözcülüğü’ne getirildiğini açıklamıştı.

Michael Short – 187 gün

Trump’ın Basın Sekreteri Yardımcısı Short ise Scaramucci’nin ikinci kurbanı oldu. Scaramucci’nin Politico dergisine verdiği bir röportajda Short hakkında konuşmasının ardından Short istifa etmişti.

Reince Priebus – 189 gün

Trump, geçtiğimiz hafta Özel Kalem Müdürü Priebus’u görevden almıştı. Trump’ın Twitter hesabından, İç Güvenlik Bakanı John F. Kelly’i Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü olarak atadığını açıklamasının ardından CNN televizyonuna konuşan Priebus, “Başkan başka bir yola gitmek istedi, ben de onu bu konuda destekledim” demişti.

Başkan Trump, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “General/Bakan John F. Kelly’i Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü olarak atadığımı bildirmekten memnuniyet duyarım” ifadesini kullanmıştı. Trump ayrıca “Reince Priebus’a hizmetleri ve ülkesine bağlılığından dolayı teşekkür ediyorum. Birlikte çok şey başardık ve onunla gurur duyuyorum” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.