Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Putin Ankara’ya neden geliyor? Dr. Kerim Has yorumladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Perşembe günü Ankara’ya geliyor. Rusya’nın Suriye’ye askeri müdahalesinin ikinci yıldönümüne denk gelen ziyarette dört başlık öne çıkacak. Putin’in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde öne çıkması beklenen dört konu şöyle:

-Suriye

-Irak Kürdistanı’ndaki bağımsızlık referandumu

-Akkuyu Nükleer Santrali

-S400’ler

Türkiye-Rusya ilişkileri uzmanı Kerim Has görüşmede bu konuların taraflar açısından nasıl ele alınacağını Medyascope.tv’ye değerlendirdi.

Suriye konusunda neler konuşulacak?

Kerim Has’a göre Suriye başlığı adı altında Astana’da üzerinde anlaşılan İdlib’deki muhalif grupların terör örgütlerinden ayrıştırılması konusunda Türkiye’ye düşen görevlerin ayrıntıları konuşulacak.

Has’ın konuya ilişkin ayrıntılı değerlendirmesi şu şekilde:

Kürdistan referandumu

Kerim Has, Kürdistan referandumu konusunda iki ülkenin farklı hassasiyetleri olduğu görüşünde. Has’a göre Kürdistan’daki referandum, Şam yönetimini PYD ile masaya oturmaya zorlayacak bir gelişme ve bu anlamda da Rusya’nın Suriye’deki planlarını olumlu etkiliyor.”

Has’ın Kürdistan referandumunun iki ülke arasında nasıl ele alınacağına ilişkin ayrıntılı değerlendirmesi şöyle:

Akkuyu Nükleer Santrali

Kerim Has’a göre Rusya Akkuyu Nükleer Santrali konusunda izin süreçlerinin hızlandırılmasını istiyor:

Has’ın bu konudaki değerlendirmesi şu şekilde:

S400’ler

 Kerim Has: S400 füze savunma sistemleri konusunda iki ülkenin de sürece oynadığı görüşünde. Has’a göre iki ülkede bu konuyu hem iç hem de dış politikada kullanıyor.

Kerim Has’ın S-400’ler konusunun ikili görüşmelerde nasıl göndeme geleceğine ilişkin görüşleri şu şekilde:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.