Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi Arabistan ile Rusya arasında S-400 için ön anlaşma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz görüşmesi Moskova’da gerçekleşti. Görüşmenin ardından iki ülke arasında enerji, ekonomi ve savunma sanayi alanlarında çok sayıda anlaşma imzalandı. Moskova’yı ilk kez ziyaret eden Kral Selman’a çok sayıda iş adamı eşlik ediyor.

İki lider arasında gerçekleşen görüşme öncesinde konuşan Putin, “Bir Suudi Arabistan kralı ilk defa ülkemizi ziyaret ediyor ve bu çok önemli bir olay” derken, Kral Selman iki ülke arasındaki ilişkilerinin barış, güvenlik ve dünya ekonomisinin kalkınması açısından önemine vurgu yaptı. Liderler görüşmesinde öne çıkan başlıklar ise Ortadoğu ve savunma sanayi oldu.

Görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavorv, görüşmede Ortadoğu’daki gelişmelerin kapsamlı bir şekilde konuşulduğunu belirtti. Lavrov yaptığı açıklamada Suriye’de önceliğin terörle mücadele olduğu konusunda iki liderin mutabık kaldığını belirterek “Kral Selman, Rusya’nın Astana görüşmeleri kapsamında Suriye krizinin çözümüne yönelik çabalarını desteklediğini söyledi” şeklinde konuştu.

Görüşmede öne çıkan bir diğer konunun iki ülke arasında savunma sanayi alanındaki iş birliği olduğu belirtiliyor. Reuters’in haberine göre, Suudi Arabistan Askeri Sanayi şirketi, SAMI, görüşme sonrasında yaptığı yazılı açıklamada, Suudi Arabistan’ın Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi ve ileri düzey silah sistemlerinin alınması konusunda ön anlaşma imzaladığını belirtiyor. Şirket tarafından yapılan açıklamada, çeşitli silah sistemlerinin Suudi Arabistan’da yapılması için anlayış birliği olduğu da vurgulandı. Bu anlaşmaların Suudi Arabistan’ın savunma sanayisinin gelişiminde önemli rol oynayacağı değerlendiriliyor.

Lavrov yaptığı açıklamada Suudi Arabistan ile Rusya’nın nükleer enerji ve uzay alanında ortak adımlar atmak istediğini vurguladı ve iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni bir düzeye çıkacağını söyledi.

Kral Selman’ın Moskova ziyareti ilginç görüntülere de sahne oldu. Vnukovo Havalimanına indikten sonra uçaktan yürüyen merdivenlerle inmek isteyen 81 yaşındaki Kral Selman, yürüyen merdivenin bozulması sonrasında merdivenlerden yürüyerek inmek zorunda kaldı.

https://www.youtube.com/watch?v=XdoJe4NBPrI

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.