Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Müftülük yasası Meclis’ten geçti. Peki, şimdi ne olacak?

Müftülere resmi nikah yetkisi veren ilgili madde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi. Birçok kadını etkileyecek olan bu maddeleri ve bundan sonra kadınları nelerin beklediğini HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ve Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka değerlendirdi.

Gündeme geldiği günden itibaren kadınların büyük tepkisini çeken Müftülere nikah yetkisi veren yasa tasarısının ilk altı maddesi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Tasarının maddelerine göre il ve ilçe müftüleri de evlendirme yetkisi verildi. Peki, bundan sonra kadınları ne bekliyor?
Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka yasanın Meclis’ten geçmesini şöyle değerlendirdi:
”110 milletvekilinin imzasıyla birlikte Anayasa Mahkemesi’ne başvurma hakkımız var. Öncelikle bu hakkın değerlendirilmesi gerekiyor”
Toplumsal muhalefetle, siyasal muhalefetin bu yasaya karşı yan yana durması gerektiğinin altını çizen Aylin Nazlıaka şöyle devam etti: ”Bugün getirdikleri bu yasa bir nevi tecavüzcüleri aklama yasasınında bir iz düşümü şeklindedir. Bu yasayla birlikte çocuk istismarları meşru hale gelecektir. Çocuk gelinlerin sayısı ne yazık ki artacaktır. Aynı zamanda bu yasa da doğumların sözel bildirimle yapılabilme hakkının verilmesi de yine toplumsal açıdan bir sıkıntıdır. Çocuk yaşta evlendirilen kızlarımız doktora gittiğinde hamile olduğunu öğreniyordu. Doktorlar resmi kayıt altına aldıklarında çocuk yaştaki evlilikler de ortaya çıkmış oluyordu. Ama şimdi Bu yasadaki bir maddeyle birlikte çocuk yaştaki evliliklerin üzerini örtecek bir adım daha atılmış oldu”
https://soundcloud.com/medyascopetv/aylin-nazliaka-bu-yasayla-birlikte-cocuk-istismari-mesru-hale-gelecektir
HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya yasanın meclisten geçmesini şöyle yorumladı:
”Müftülere nikah yetkisi verme tasarısı olduğundan dolayı burayı muhatap alacak gelenekçi ve muhafazakar çevrelerdeki kadınlar öncelikli olarak etkileneceklerdir. Pek kollektif diyemesekte bir kadın mücadelesi oldu, muhalefeti oldu, itirazlar yapıldı. Fakat, müftülere başvurmak zorunda bırakılan mahalle baskılarının daha yoğun olduğu gelenekçi, muhafazakar çevrelerin kadınları kendilerine irade, düşünce, tercih, hakkı bırakılmadan müftülüklerde evlendirme dayatmalarıyla karşı karşıya kalacaklar.”
Cumhurbaşkanı’nın yaptığı açıklamaya da değinen Hüda Kaya şöyle devam etti: ”Cumhurbaşkanı’nın ifade ettiği ‘Anadolu’nun genç erkekleri ve genç kızları müftünün sözünü dinlerler’ ifadesi aslında bu geleneğin yaptırımcılığını, mahalle baskısını yeni bir kılıkla, yeni bir kimlikle müftünün karşısında nasıl hiçleştirileceğini özellikle kadının iradesinin hiçleştirilmesini hedef alacağına ciddi bir vurguydu”
https://soundcloud.com/medyascopetv/huda-kaya-gelenekci-ve-muhafazakar-cevrelerdeki-kadinlar-oncelikli-olarak-etkileneceklerdir

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.