Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Riyad-Tel Aviv-Washington üçgeninde yeni Ortadoğu tasarımları

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman’ın, uluslararası kamuoyuna “yolsuzlukla mücadele” olarak pazarladığı son tutuklama dalgasıyla hedeflediği şeyin, tahta giden yolda mıntıka temizliği olarak yorumlandığını aktarmıştık. Genç prensin icraatını ve Lübnan Başbakanı Hariri’nin aynı gün İran’ı suçlayarak Riyad’a sığınmasını en çok alkışlayanlar ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu olmuştu. Nitekim ABD’nin eski Savunma Müsteşarlarından Dov Zakheim Veliaht Prens Bin Salman’ın Trump’ın damadı Jared Kuschner ve Netanyahu ile birlikte bir işler çevirmekte olduğunu düşünüyor. Zakheim, Foreign Policy dergisindeki makalesinde aynı zamanda ABD Başkanı’nın başdanışmadı da olan damat Kuschner’in daha geçenlerde Riyad’a gittiğini, Trump’ın göreve gelmesinden beri bunun üçüncü ziyaret olduğunu yazmış.

Bin Salman İsrail Savunma Bakanlığı’nı ziyaret etti mi?

Eski savunma müsteşarı, Bin Salman’ın da İsrail’i, Tel Aviv’deki Savunma Bakanlığını ziyaret etmiş olabileceğini ima etmiş yazısında. Ama bu bilgiyi resmen doğrulamak imkansız zira Suudi Arabistan İsrail devletini -en azından kağıt üstünde- henüz tanımıyor. Gerçi geçenlerde başka dinlere de hoşgörülü, ılımlı bir İslam ülkesi olmayı vaat eden veliaht prensin açıklamalarına bakılırsa, tahta çıktığında ilk işlerinden biri İsrail’i tanımak olacak (Buna işaret eden bir yazı.)

Dört kritik soru

Dov Zakheim, Trump’ın İsrail-Arap barışı konulu dosyaları damadına emanet ettiğini hatırlatarak, Kuschner’in Suud prensle kurduğu yakınlık gibi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yla da sıkı fıkı olduğunu belirtiyor. Velhasıl, yazar bu üçlünün İran konusunda bir işler çevirmekte olduğundan neredeyse emin ve yanıt aradığı soruları da sıralamış:
* Kuschner’in son ziyaretinde, bin Salman İran’a dair planlarından bahsetti mi?
* Kuschner de kayınpederini bu planlar konusunda bilgilendirdi mi?
* Öyle oldu ise, Suudi Arabistan ile İran çekişmesi sıcak çatışmaya döndüğünde Beyaz Saray ne kadar ileri gitmeye hazır?
* Ya da İsrail Trump’a vekalet edecek mi?”
Zakheim, “bu Başkan, bu Veliaht Prens ve İsrail’in mevcut başbakanı söz konusu olduğunda herşey mümkün” diyor.
Son olarak makalede ABD-Türkiye ilişkilerine dair, satır arasında geçen bir tespiti de aktaralım. Yazara göre iki ülke arasındaki gerginliğin kaynağı Beyaz Saray değil Kongre.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.