Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kılıçdaroğlu: “Trump, ABD’nin barış sürecinde tarafsız bir arabulucu olamayacağını açıkça ortaya koymuştur”

Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı (TÜSES) bünyesinde, ‘’Bir Arada Yaşamın ve Barışın İmkanlarını Aramak’’ başlıklı Ortadoğu konferansı İstanbul Hilton Bomonti Oteli’nde başladı. Konuşmacılar arasında, İyi Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Nuri Okutan, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Halkların Demokratik Partisi Sözcüsü Ayhan Bilgen ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da yer aldı.

Yurt içi ve yurt dışından çok sayıda gazeteci, akademisyen ve siyaset insanlarının konuşmacı olduğu konferans 3 gün sürecek. Bugün (15 Aralık Cuma) 10:00’da başlayan konferansta açılış ve protokol konuşmaları sona erdi. Programın devamında 3 oturum gerçekleştirilecek. Oturumların başlıkları ise şöyle;

1.Oturum: Ortadoğu’da Bölgesel ve Küresel Aktörlerin Güç Mücadelerini Anlamak

2.Oturum: Referandum Sonrası Dönemde Irak’ın Geleceğini Tartışmak

3.Oturum: Altıncı Yılında Suriye’den Zorunlu Göç

Kemal Kılıçdaroğlu: “Trump’ın Kudüs ile ilgili aldığı karar, Ortadoğu’da ağır da olsa yürüyen barış görüşmelerine darbe vurmuştur”

Konferansta söz alan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Ortadoğu’nun sorunlarına çözüm görevinin, Ortadoğulu olmayan ülkelerden çok Ortadoğulu ülkelere düştüğünü kaydetti ve Ortadoğu ülkelerinde temel sorunların kaynağı ile ilgili bazı önemli noktalara değindi.

Birinci temel sorun olarak eğitim yetersizliğinden bahseden Kılıçdaroğlu, ‘’Yapılan araştırmaya göre müslüman ülkelerde yaşayan 25 yaş üstü nüfusun ortalama eğitim süresi 5.6 yıl. Bu süre Yeni Zelanda’da 14 yıl, Amerika’da 13.6, Kanada’da 13.5 yıl’’ dedi.

İkinci temel sorunun ‘’kutsal dinimizin çarpıtılarak teröre ve radikalizme alet edilmesi’’ olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, ‘’buna son vermek için İslam ülkeleri arasında yakın bir işbirliği büyük önem taşımaktadır’’ dedi.

Kılıçdaroğlu diğer temel sorunları şu şekilde sıraladı;

-Kadınların ve gençlerin siyasi,sosyal ve ekonomik hayata katılmalarında yaşadıkları sorunlar

-Etnik ve mezhebi fay hatları ekseninde siyaset yapma anlayışı

-Bölge ülke gelirlerinin önemli ölçüde petrol ve doğalgaza dayanması ve bunun çeşitlenmesi gerekliliği

-Toplumdaki değişim özleminin meşru bir talep olarak kabul edilmeyip, iç dinamiklerin önünün kesilmesi

-Tüketen toplum yapılarının, rekabet edebilir üreten toplum yapılarına dönüştürülmesi

Halka açık olan TÜSES Ortadoğu Konferansı’nın programı ve rezervasyon için tıklayınız.

 

Screen Shot 2017-12-15 at 14.58.13

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.