Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni Türkmenbaşı siyah otomobillere savaş açtı

Türkmenistan’ın eski cumhurbaşkanı “Türkmenbaşı” Saparmurat Niyazov’un ardından göreve gelen Gurbanguli Berdimuhammedov, ülkede Türkmenbaşı dönemindeki uygulamaları andıran bir yasak getirdi. Yeni uygulamaya göre, başkent Aşgabat’taki siyah otomobiller açık renge boyanmadığı takdirde, otomobil sahipleri cezalandırılacak.

Quartz‘ın haberinde, Türkmenistan cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un, başkent Aşgabat’a kayıtlı ve siyah renkli tüm otomobillerin beyaz veya metalik griye boyanması için talimat verdiği aktarıldı. Asgari ücretin 440 manat (yaklaşık 153 dolar) olduğu Türkmenistan’da, otomobil boyama işleminin ücreti 1000 ile 3000 dolar arasında değişiyor.

Habere göre Radio Free Europe’a konuşan hükümet yetkilileri, yeni düzenlemeye gerekçe olarak cumhurbaşkanı Berdimuhammedov’un “beyaz renkten hoşlanmasını” gösterdi. Berdimuhammedov, 2015 yılında da siyah otomobillerin ülkeye ithalini yasaklamış, bu yasağın gerekçesi de gümrük yetkililerince “beyaz rengin uğurlu olduğu” şeklinde açıklanmıştı.

Türkmenistan’ın 2006’da hayatını kaybeden eski cumhurbaşkanı Saparmurat Niyazov, başkent Aşgabat’ın merkezine altından yapılmış dönen bir heykelini inşa ettirmiş, yılın aylarına ve haftanın günlerine verilen isimleri de aile fertlerinin isimleriyle değiştirmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.