Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hayranı oldukları Slender Man isimli hayali karakter için arkadaşlarını bıçaklayan ABD’li genç kızların davası sonuçlandı

  Amerika’nın Wisconsin eyaletinde 2014 senesinde yaşanan korkunç cinayete teşebbüs bütün ülkeyi şoka sokmuştu. 12 yaşındaki iki kız, sınıf arkadaşlarını oyun vaadiyle parka çekip 19 kere bıçakladıktan sonra ölüme bırakmışlardı. Mucizevi bir şekilde kurtulan genç kız diğerlerini ihbar edince, şüpheli iki genç kız yakalanmıştı. İki genç kız ifadelerinde suçlarını inkar etmemiş ve hayali web karakteri Slender Man için suçu işlediklerini anlatmışlardı. Slender Man ilk olarak 2009’da ortaya çıkan, internetin kara deliğinde oluşan binlerce hayal ürünü karakterden sadece biri. Ama küçük çocukların özel ilgi alanına giriyor, çünkü parklarda dolaşıyor ve sürüden ayrı düşen çocukları avlıyor.

Screen Shot 2018-02-05 at 17.47.40

  İlk ifadelerinde, Slender Man’in varlığını tüm dünyaya duyurmak istediklerini anlattılar. İnternete düşen bu ifadelerde büyük bir soğukkanlılıkla cinayeti haftalarca planladıklarını ve ilk düşüncelerinin kurbanlarını evinde bıçaklamak olduğunu ancak planlarını sonradan değiştirdiklerini bile söylediler. Amaçları, kendisine karşı hiçbir kötü niyet beslememelerine rağmen, Slender Man’in gözüne girmek için arkadaşlarını öldürmek ve evlerini terk edip, Slender Man’in malikanesine kaçmaktı. Neyse ki ne kaçabildiler, ne de Slender Man’in malikanesi var.  12 yaşlarının verdiği toyluğa rağmen cinayet teşebbüslerinde büyük bir detaycılık gösteren ikili, kaçışlarında çok uzağa gidemediler. Oturdukları kasabadan çıkamadan polise yakalanmalarıyla beraber hayatlarının geri kalanını artık devletin pençelerinde geçirecekler.

Slender Man: Bir Web Efsanesi

Slender Man’e gelirsek, web galaksisinin şehir efsanesi. Uzun, ince, garip kolları olan, 3 boyutlu çöp adam. Ev filmlerinde veya aile resimlerinde açıklanamaz şekilde ortaya çıktığı söyleniyor. Kendisine ayrılan site ve forumlarda yüzlerce resmi var. Ne yazık ki niyeti de iyi değil: çocukları kaçırmak ve öldürmek birinci misyonu.

 

Screen Shot 2018-02-05 at 18.55.12

  İlk ortaya çıkışı oldukça masumane. Bir Amerikan çizgi ve photoshop hikayeler sunan web forumunda, hayal gücü zengin bir kaç kişinin birbirine meydan okumasıyla başlıyor. Aralarındaki yarış,  photoshop programını kullanarak normal gözüken fotoğraflara doğaüstü karakterler ve olaylar eklemek. Victor Surge isimli katılımcı; uzun, karanlık gölgeli, kostümlü, yüzü olmayan bir karakter ekliyor çocuk gruplarının olduğu fotoğraflara. Fotoğrafların altına ise Slender Man’in eylemlerini görüp de hayatta kalabilmiş kurbanlardan tamamen kurmaca tanıklıklar ekliyor ve Slender Man efsanesi doğuyor.  Pek çok internet yazar ve çizeri, karakteri benimseyip onun hikayelerine, efsanesine, kendi hayal güçleriyle katkı yapıyorlar. Binlerce yeni Slender Man sayfası ve forumu beliriyor.

  Ancak Slender Man, internetin tek ucube kahramanı değil. Web kullanıcılarının keşfettiği veya önceden var olup farklı özellikler eklediği sayısız cani kahraman yaratılıyor her gün. Korku masallarını alıp, web cemiyeti eğiyor, büküyor, yeniden yazıyor ve hikayenin evrimleşmesi hiç bitmiyor. Bunlara « creepypasta » deniyor. Kısaca yeni veya eski şehir efsanelerinin toplandığı veya büyüdüğü bir web ansiklopedisi.

  Bu hikayelerin web sayfalarını terk edip daha kazançlı işlere, video oyunlarına yada filmlere konu olduğu da oluyor. Nitekim Slender Man’in kendisi yaşanan trajediye rağmen 2018 senesinin içinde vizyona girecek bir filme konu oldu.

https://www.youtube.com/watch?v=ZuYV1VnvmzE

Aileler, kızlarının içine düştüğü hayali kabustan habersiz

  12 yaşında ki iki suçlunun evlerine, ellerinde silahlı polis memurları baskın yapınca ailelerin geçirdiği şok ise başka bir hikaye. İki kızın da anneleri verdikleri röportajlarda dört sene sonra bile evlerinde böyle bir planın doğmasına inanamadıklarını söylüyorlar. Kendi koruma ve kollamasında olan ilkokul çağındaki çocuklarından, insanların korunması gerektiğinin şokunu dört sene sonra halen atlatamamışlar.

 Çocuklar çok hızlı bir şekilde itiraflarını duygusuzca yapmasalar sadece onlar için değil toplumun da bu gerçeğe inanması çok uzun zaman alabilirdi. Ancak kızlar ilk ifadelerinde neyi, niçin, nasıl ve nerede yaptıklarını sanki herhangi bir günlerini anlatır gibi polise ifadelerinde aktarıyorlar. Yaptıklarının bilincindeler ve pişmanlık taşımıyorlar.

Screen Shot 2018-02-05 at 17.47.01

  Anissa Weier ifadesinden: “iyi yanım yaşamasını istiyordu, kötü yanım ise ölmesini”.

Morgan Geyser’ın amaçlarının ne olduğunu sorgulayan polislere cevabı ise şöyle: “Sanırım saklamanın bir anlamı yok, onu öldürmeye çalışıyorduk”.

Morgan Geyser’in annesi Anita Geyser, ABC televizyonuna verdiği röportajda; “kızımın başkasına zarar verebileceğini hayal bile edemezdim” diyor.

 Yine iki anne de kızlarında herhangi bir tehlike işareti görmediklerini söylüyor. Nitekim Anissa Weier’in babası, kızının şizofreni ve delilik savunmasını bozacağını bilmesine rağmen, onun tamamen normal bir çocuk olduğunu iddia etmeye devam ediyor.

 Morgan’ın annesi kızının Slender Man forumlarından kendilerine de bölümler okuduğunu ancak bunu endişe verici bulmadığını, karanlık bir içeriği olduğunu fark ettiklerini ancak her gencin korku filmleriyle veya kitaplarıyla zaman geçirdiğini söylüyor. Şimdi ise şizofreni belirtilerinin aslında çok genç yaşta belirdiğini ancak kendilerinin bazı davranış bozukluklarının zamanla geçeceğine inandıklarını ve ciddiye almadıklarını söylüyor.

Anissa’nın annesi ise kızının Slender Man veya başka bir hayali film, kitap veya karakterden bahsetmediğini söylüyor.

Ayrı ayrı yargılanan Anissa Weier ve Morgan Geyser’in davaları geçen hafta itibariyle sona erdi.

  Savunmaları, çocukluk çağı şizofrenisi üzerine kuruldu ve savunma makamı genç kızların cezai ehliyetlerinin olmadığını, yaptıklarının sonuçlarını idrak edemediklerini ve kendi hayali dünyalarında yaşadıklarını iddia etti. Ancak davayı kazanmalarına rağmen onlar ve aileleri için mutlu günler çok uzak. Anissa Weier 25 sene, bıçaklama eylemini gerçekleştiren Morgan Geyser ise 40 sene akıl hastanesinde gözetim cezasına çarptırıldı.

Slender Man davası çocukların web erişimi ve güvenliğiyle zaten devam eden toplumsal tartışmaya yeni bir katman ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.