Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brexit ile AB vatandaşlığını kaybedecek İngilizler Avrupa Adalet Divanı’na başvuruyor

Hollanda’da yaşayan İngiltere vatandaşları Brexit sonrası AB vatandaşlıklarını koruyabilmek için Hollanda yerel mahkemelerine başvurdu. Davacılar, mahkemenin dosyayı Avrupa Adalet Divanı’na göndermesini talep ettiler. Davacı İngilizler, AB vatandaşlık haklarının Avrupa hukuku ile bağlanmış ve kazanılmış olduğunu ifade ettiler. Bundan ötürü, Brexit süreci ile AB vatandaşlıklarının kendilerinden alınamayacağını savundular.

1

İngiliz vatandaşları mahkemeye sundukları savunmada vatandaşlık haklarının AB Lizbon anlaşmasının 20. Maddesi gereği koruma altında olduğunu ifade ettiler. Davacıların avukatına göre 20. Madde şunu ortaya koyuyor: “AB vatandaşlığı, ulusal vatandaşlıklara ektir ve onun yerini alamaz”.

Avukatlar, bu “ek” vurgusunun ne demek olduğunu ve Brexit durumunda İngilizlere nasıl uygulanabileceğini kararının yalnızcaAvrupa Adalet Divanı tarafından verilebileceğini savunuyorlar. Bu yüzden yerel mahkemenin dosyayıAvrupa Adalet Divanı’na göndermesi gerektiğini belirtiyorlar. Avukatlar vatandaşlık hakkının bir referandum sonrası geri alınıp alınamayacağı konusunun üzerinde düşünülmesi ve tartışılması gerektiğini de ekliyor.

Avrupa Adalet Divanı

 

900 bin İngiliz vatandaşı için emsal oluşturabilir

İngiliz vatandaşları, AB vatandaşlığının doğum ile kazanılan bir hak olduğunu belirtip, Avrupa’nın çeşitli yerlerinde İngiliz vatandaşlarının hayatları olduğunu ve bunun bir devlet tarafından geri alınamayacağını ifade ettiler. Sadece Hollanda’da 45.000 İngiliz vatandaşı yaşıyor. Tüm AB üyelerinde şu an 900.000 İngiliz olduğu ifade ediliyor. UzmanlarAvrupa Adalet Divanı tarafından bu konuda verilecek bir kararın yüzbinlerce İngiliz vatandaşının kaderini de etkileyeceğini savunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.