Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uluslararası Af Örgütü ‘İnsan Haklarının Durumu’ raporu: Türkiye en fazla gazeteci mahkum eden üç ülkeden biri

Uluslararası Af örgütü, insan haklarının durumunun incelendiği 2017/18 raporunu açıkladı. Raporda 2017 yılına ilişkin olarak, dünyanın insan hakları açısından tehlikeli bir yer haline geldiği belirtildi. Uluslararası Af Örgütü kıdemli Türkiye araştırmacısı Andrew Gardner, OHAL’in Türkiye’de insan hakları ihlallerine zemin hazırladığını ifade etti. Rapora göre Türkiye, en fazla sayıda gazetecinin mahkum edildiği üç ülkeden biri.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty) 159 ülkede insan hakları durumunun incelendiği 2017/18 raporunu açıkladı. Türkiye Şubesi Kampanyalar ve Savunuculuk direktörü Ruhat Sena Akşener ile kıdemli Türkiye araştırmacısı Andrew Gardner tarafından açıklanan raporda politikacıların belirli grupları kimlikleri sebebiyle şeytanlaştırma eğiliminin giderek yaygınlaştığı ve yıkıcı sonuçlara yol açtığı belirtildi.

Türkiye, en fazla gazetecinin tutuklu bulunduğu üç ülkeden biri

2017’ye ilişkin olarak, bütün gruplar için dünyanın insan hakları açısından tehlikeli bir yer haline geldiği ifade edilen raporda, 2017’de yüzlerce aktivistin öldürüldüğü, medyanın susturulmaya çalışıldığı ve tüm bunlar olurken devletlerin insan hakları savunucularının peşine düştüğünün altı çizildi. Raporda en yüksek sayıda gazetecinin hapiste olduğu ülkelerin Türkiye, Mısır ve Nobel ödüllü yazar Liu Xiaobo’yu muhalefet sebebiyle mahkum eden Çin olduğu belirtildi.

‘Mültecileri zorla geri göndermeler sürüyor’

Türkiye’nin 3 milyondan fazla kayıtlı mülteci ile dünyanın en büyük mülteci gruplarından birine ev sahipliği yaptığı vurgulanan raporda, mültecilerin durumunu iyileştirmeye yönelik yeni girişimlerin olduğu bildirildi. Buna karşın Suriyeli olmayan mültecilerin ise statülerinin belirlenmesi konusunda asil ve etkin prosedürlere ulaşılamadığı kaydedildi. Ayrıca Suriye de dahil olma üzere mültecilerin zorla geri gönderilmelerinin de sürdüğü ifade edildi.

Uluslararası Af Örgütü Tarihinde ilk defa…

Uluslararası Af Örgütü kıdemli Türkiye araştırmacısı Andrew Gardner, “Türkiye’de devam eden olağanüstü halin insan hakları ihlallerine zemin oluşturduğunu ve sivil toplum üzerindeki baskıyı arttırdığını söyledi.

“2017’de muhalifler acımasızca bastırıldı; gazeteciler, aktivistler, akademisyenler, avukatlar ve insan hakları savunucuları tutuklandı, mahkum edildi, medyada hedef gösterildi ve KHK ile dernekler kapatıldı” diyen Gardner, Uluslararası Af Örgütü tarihinde ilk defa bir ülke direktörü ile yönetim kurulu başkanının tutuklandığını ifade etti.

Yargıda devam eden şiddetli baskıya da vurgu yapan Gardner, adil yargılama ihlallerinin rutin olarak devam ettiğine dikkat çekti ve “Haziran ayında alınan Uluslararası Af Örgütü Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kılıç hakkında Bylock indirdiği iddiasıyla “Terör örgütü üyeliği” davası açıldı. Taner Kılıç’ın telefonunda Bylock bulunmadığına dair iki bağımsız rapor sunulmasına ve masumiyetinin açık olmasına rağmen tutukluluğunun devamına karar verilmesi utanç verici” diye konuştu.

‘Evlerinden edilen kişiler için yetkililerin kapsamlı bir planı yok’

Gardner, Güneydoğu’da 2015 ve 2016 yılları arasında uygulanan sokağa çıkma yasakları nedeniyle evlerinden edilen 500 bin kişinin barınma ve geçim kaynaklarına erişim sağlayamadığını söyledi. Yetkililerin bu kişilerin evlerine nasıl döneceklerine dair kapsamlı bir plan sunmadığına dikkat çeken Gardner, ayrıca Diyarbakır’ın Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağı sırasında evlerinden edilenlerin tüm ilçeyi etkileyen kentsel dönüşüm planı kapsamında tahliyeye zorlandığını ve evlerini ikinci kez kaybettiklerini ifade etti.

‘Uydurma güvenlik önlemi’

Gözaltı ve cezaevlerinde işkence, kötü muamele ve hal ihlallerinin devam ettiğinin de altını çizen Gardner, Temmuz 2016’daki darbe girişimi sonrasına kıyasla bu vakaların azaldığını belirtti. Kasım ayında Ankara’daki LGBT+ etkinliklerinin güvenlik önlemi gerekçesiyle sınırsız süreyle yasaklanmasına da değinen Gardner, bu gerekçeyi ‘Uydurma’ olarak nitelendirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.