Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nijerya’da “yenildi” denilen Boko Haram yine sahnede: 100’den fazla kız öğrenci kaçırıldı

Nijerya’daki İslamcı silahlı örgüt Boko Haram geçtiğimiz hafta okul çağındaki kız çocuklarını kaçırdı. Nijerya Devleti Boko Haram örgütünü yenilgiye uğrattığını açıklamıştı, fakat geçtiğimiz Kasım ayından beri yaşanan çeşitli olaylar Boko Haram örgütünün Nijerya’daki varlığını sürdürdüğünü gösteriyor.

Boko Haram örgütünün son dönemdeki ataklarından biri de 2014 yılında Çibok şehrinden 276 kız öğrenciyi kaçırması olayına benzer biçimde okuldan kız öğrencileri kaçırması oldu. Çibok’tan kaçırılan kız öğrenciler örgüt ve Nijerya hükümeti arasındaki yoğun müzakereler sonucunda üç yıl tutsaklığın ardından Mayıs 2017’de örgütün elinden kurtarılmıştı. Buna karşın Boko Haram geçtiğimiz hafta yayınladığı bir videoda Çibok’tan kaçırılan kız öğrencilerin bir kısmının hâlâ ellerinde olduğunu ve onların evlerine geri dönmek istemediklerini iddia etmişti.

boko haram arşivden

Çibok’tan kaçırılan kız öğrenciler

The Washington Post’ta yer alan habere göre, Dapchi kasabasında bulunan, devlet okulu “Bilim ve Teknik Kız Koleji”ne geçtiğimiz pazartesi Boko Haram örgütü tarafından bir saldırı düzenlendi. Polisin ilk başta yaptığı açıklamaya göre örgüt, okulun yemek stokuna el koymayı amaçlamıştı çalışmıştı, kız öğrencileri kaçırmak hedeflerinde değildi. Ancak saldırı sonrasında kız öğrencilerden bir kısmının kaybolduğu ve dolayısıyla örgüt tarafından kaçırıldığı düşünüldü. Okul yönetimi öğrencilerin bir kısmının kendi imkânlarıyla ailelerinin yanına gittiği bilgisini verdi. Nijerya’daki konuyla ilgili otoriteler ise kimsenin alıkonmadığını en azından 76 kız öğrencinin kurtarılmış olduğunu belirtti. Çarşamba günü Yobe eyaleti yönetiminden ise kafaları karıştıracak bir biçimde kız öğrencilerin bulunduğu ile ilgili açıklama geldi. Sonrasında yanlış bilgilendirme için özür dilendi.

Tüm bu bilgi yetersizliği ve karmaşası içerisinde, çarşamba günü bazı görgü tanıkları kamyonetlerle kız öğrencilerin götürüldüğünü anlattı. Bu hafta ise, Nijerya yönetimi resmi olarak 110 kız öğrencinin kaybolduğunu doğruladı.

Reuters’da konu ile ilgili yer alan habere göre, bir görgü tanığı, Boko Haram militanlarının Pazartesi akşamı kamyonetlerle Dapchi kasabasına girdiğini söyledi. Bazı militanlarda ağır silahlar olduğunu ve militanların bir kısmının askeri kamuflaj kıyafet giydiklerini ifade eden görgü tanığı,  militanların okula girip ateş açtıklarını ve bu sırada öğrencilerin ve öğretmenlerin bir kısmının kaçtığını sözlerine ekledi.

AlJazeera’de yer alan haberde ise, kendisiyle konu ile ilgili söyleşi yapılan Yobe eyaleti hükümet sözcüsü Abdullahi Bego, Çarşamba günü geç saatlerde, saldırı sonrasında Boko Haram örgütü tarafından alıkonan kız öğrencilerin Nijerya askeri kuvvetleri tarafından örgütün elinden kurtarıldığını belirtti. Konu ile ilgili bir başka söyleşide ise, Yobe eyaleti emniyet müdürü Abdumaliki Sunmonu, kaç tane kız öğrencinin kaybolduğunu tam olarak saptamanın güç olduğunu çünkü bazı öğrencilerin şehir dışından okula geldiklerini ve bunların kaçının saldırı sırasında okulda olduğunu tespit edemediklerini ifade etti. Sunmonu, okul yönetiminin saldırı olduğu sırada öğrencilerinin hiçbirini dışarı çıkarmadığı konusunda ısrarcı olduğunu da sözlerine ekledi. Bilgilendirme Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre saldırı sırasında okulda 906 öğrenci bulunuyordu. Yobe Eyalet Valisi İbrahim Geidam tarafından perşembe günü yapılan açıklamada ise, Boko Haram tarafından kaçırılan 94 kız öğrenciden 48’inin kurtarıldığı belirtildi.

merlin_134493983_7ce380e2-5927-4924-9d3c-f1f3488d5e28-master675

Kız öğrencilerin kaçırılmasıyla ilgili kötü anılar ve bilgi yetersizliği çocukları kaçırılan aileleri daha da endişelendiriyor

Çibok’tan kaçırılan kız öğrencilerle ilgili dehşet verici sürecin hafızalarda taze olduğu Nijerya’da çocukları kaybolan aileler büyük bir panik içerisinde. Çocukları kaybolan aileler yeterli bilgilendirme yapılmadığı için hükümetten şikayetçi. Velilerden biri kayıtlara göre 16 yaşındaki kızı Fatima da dâhil 104 kız öğrencinin kaybolduğunu belirtti. Kachalla Bukar da 14 yaşındaki kızının kaybolduğunu ve okuldan herhangi bir bilgi edinemediklerini, her yerde askerlerin olduğunu söyledi. Bukar, Boko Haram militanlarının şehre girdikleri gün hiçbir güvenlik görevlisinin bulunmadığı kasaba çevresinde şimdi yüzden fazla askerin bulunduğunu sözlerine ekledi.

Nijerya Devlet Başkanı: “Ulusal Felaket”

Nijerya Devlet Başkanı Muhammadu Buhari kayıp çocukların bulunacağı ve saldırıyı düzenleyenlere gerekli cezaların verileceği hususunda, ailelere söz verdi. Twitter hesabında konuyla ilgili açıklama yapan Buhari, olayı “ulusal felaket” olarak nitelendirdi, olayın yaşanması ile ilgili üzüntülerini ifade etti ve ailelerin acısını paylaştığını belirtti. Askeri kuvvetlerin kaçırılan kız öğrencilerin yerini tespit edeceğini ve onların güvenli bir biçimde evlerine dönmesini sağlayacağını sözlerine ekledi.

Bu hafta başı itibariyle kız öğrencilerin bulunması çalışmalarına hız verildi. Bunun için ek uçaklar ve askeri güç kasaba ve çevresine aktarıldı.

Faaliyetlerine 2002-2004 yılları arasında Nijerya’nın kuzeydoğusundaki en büyük şehir olan Maiduguri’de başlayan Boko Haram örgütü, 2009 yılında bir İslam Devleti kurma saikiyle isyan başlatmıştı. Militanları şehir kökenli olmakla birlikte, örgüt kendisini Kamerun’un kuzeyi ile Nijerya arasındaki sınırda bulunan Mandara dağlarında konumlandırdı. İslamcı silahlı Boko Haram örgütü ile Nijerya hükümeti arasındaki çatışmalarda bugüne kadar 20 binden fazla kişi öldü. 2 milyondan fazla insan ise, Nijerya’nın kuzeydoğusundaki ikamet yerlerinden çıkmak zorunda kaldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.