Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Slovakya’da, yolsuzlukları araştırırken öldürülen genç gazetecinin katilini ihbar edene 1 milyon euro ödül verilecek

Gazetecilik faaliyetleri yüzünden öldürüldüğü iddia edilen Slovakyalı gazeteci Jan Kuciak’a, saldırganları ihbar edene 1 milyon euro ödül verileceği açıklandı.

27 yaşındaki Slovakyalı gazeteci Jan Kuciak’ın kimliği belirsiz kişiler tarafından uğradığı silahlı saldırıda, kız arkadaşı ile beraber öldürülmesi dünya basınında ve Slovakya’da tepki topladı. Başkent Bratislava’ya 65 km uzaklıktaki Velka Maca kentinde yaşayan Kuciak, kız arkadaşı Martina Kursinova ile beraber 25 Şubat akşamı evinde ölü bulundu. Cinayetin önceden planlandığı, Kuciak’ın gazetecilik faaliyetleri nedeniyle öldürüldüğü düşünülüyor.

728xauto

Almanya merkezli Axel Springer medya kuruluşunun Aktuality.sk internet haber sitesinde araştırmacı gazetecilik yapan Jan Kuciak, çalışmalarını ülkedeki inşaat sektörü üzerine yoğunlaştırmıştı ve sektör üzerinden kazanılan paranın aktarıldığı vergi cenneti ülkeleri takip ediyordu. Son haberini ise Slovakya’nın emlak devi Marian Kocner üzerine yapmıştı. Slovakya’da yolsuzlukları araştıran kurum, Kocner hakkındaki soruşturmayı geçen sene kapatmıştı. Olayın ardından Kocner, bir tv kanalına yaptığı açıklamada konuyla bir ilgisi olmadığını söyledi.

Ancak Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) yaptığı açıklamada, Jan Kuciak’ın yaptığı haberler yüzünden ailesinin ve kendisinin tehdit edildiğini bildirdi. RSF, 2008 yılından bu yana Avrupa sınırları içinde, gazetecilik faaliyetleri yüzünden beş gazetecinin öldürüldüğünü aktardı. Bunlardan biri de 16 Ekim 2017 tarihinde Malta’da bombalı saldırı ile öldürülen 53 yaşındaki Daphne Caruana Galizia.

Slovakya Başbakanı Robert Fico olayın ardından bakanlar ve emniyet yetkileri ile olağanüstü toplantı düzenledi. Toplantının ardından yapılan açıklamada, katillerin yakalanması hakkında bilgi verenlere 1 milyon euro ödül verileceğini açıkladı.

Avrupa Parlamentosu başkanı Antonio Tajani, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada bir gazetecinin yaptığı iş nedeniyle öldürülmesinin kabul edilemeyeceğini söyledi ve olayın bir an önce açıklığa kavuşturulması için Slovakya makamlarına çağrıda bulundu.

Slovakya’da faaliyet gösteren medya kuruluşları ve haber merkezlerinin genel yayın yönetmenleri, sivil toplum kuruluşları ve basın örgütleri 13 Şubat’ta Jan Kuciak anısına bir bir gösteri düzenleyeceklerini açıkladılar. Sosyal medyada ise Jan Kuciak “basın kahramanı” olarak nitelendiriliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.