Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tarihin en eski dövmesi, beş bin yıllık mumyalarda keşfedildi

Dünyanın bilinen en eski dövmesi, beş bin yıllık iki mumyada tespit edildi. 100 yıl önce Mısır’da bulunan mumyalar, Londra’daki British Museum’da sergileniyor.

BBC’nin haberine göre, British Museum’da sergilenen ve M.Ö. 3351 ile 3017 yılları arasına tarihlenen iki mumyada, dünyanın en eski dövmeleri tespit edildi. Erkek mumyanın üst kolunda resmedilmiş boğa ve koyun motifleri ile kadın mumyanın omzunda bulunan S şeklindeki desenler, dövme pratiğinin bilinen tarihini tam 1000 yıl geriye taşıdı.

ssss

bull

Bulundukları Mısır kentinin adını alan ve “Gebelein adamı ve kadını” adı verilen bu mumyalardan önce tarihin en eski dövmelerinin, M.Ö. 3370 ve 3100 arasında yaşadığı tahmin edilen ve Alp dağlarından bulunan “Buz Adam Ötzi”ye ait olduğu kabul ediliyordu. Ötzi’nin dövmeleri yalnızca dikey ve yatay çizgilerden oluşurken, Gebelein mumyalarının aksine figür içermiyordu.

Yüz yıl önce bulunan ve British Museum’da sergilenen mumyalardan birinin 18-21 yaşları arasında bir erkek olduğu ve sırtından bıçaklandığı biliniyordu. Mumyanın kolundaki kara lekelerin bugüne kadar önemsiz izler olduğu düşünülürken, kızılötesi yöntemle yapılan taramalarda bu izlerin hayvan ve desen içeren dövmeler olduğu tespit edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.