Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi: ABD sağlık riskleri nedeniyle nişasta bazlı şeker üretimini azaltıyor

Türkiye’de gıda ve tarım konusunda tek ihtisas üniversitesi olan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ), pancar şekeri ve nişasta bazlı şeker konusunda bilgilendirme notu açıkladı.     

Ekran Resmi 2018-03-15 14.04.25   

KGTÜ Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mikdat Çakır tarafından yapılan açıklamada: “Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi vesilesiyle kamuoyunda şeker üzerinde çeşitli platformlarda tartışma ve değerlendirmeler yapıldığı herkesin malumudur. Güncelliğinden dolayı ilk bilgilendirme raporu, pancar şekeri ve nişasta bazlı şekere yönelik hazırlandı. Böylece ‘Türkiye Şeker Politikası’ hakkında kamuoyunda yapılan tartışmalara sağlıklı bilgi dokümanı sağlanmış olunacak. Üniversitemiz bilim heyeti bundan böyle bu tür çalışma raporları ile kamuoyu ve ilgilileri daha sık bilgilendirecektir” denildi.

ABD pancar şekeri üretimini arttırıyor

Dr. Mikdat Çakır açıklamasının devamında: “ABD Tarım Bakanlığı ve Kongre Raporlarına göre, ABD gıda sanayii şeker tüketimi geleneksel olarak Mısırdan elde edilen Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) ağırlıklı ve öncelikli bir seyir izlerken, son yıllarda sağlık riskleri nedeniyle bu şeker türünün üretiminin gerilediği belirtilmiştir. ABD Tarım Bakanlığı kamuoyuna açıkladığı raporda; 2000-2016 yılları arasında toplam şeker üretimi içinde Pancar şekeri üretiminin %24 arttığı, mısırdan elde edilen Fruktoz şurubu tüketiminin ise % 35 azaldığını belirtmiştir. Yine aynı rapor bu azalışın ‘sağlık kaygısı’ nedeniyle olduğunu vurgulamıştır” dedi.

nisasta-bazli-seker-neden-zararli-uzak-durmak-icin-10-neden,CkY1vL3AbE27TZKf5oVifA

Nişasta bazlı fruktoz şurubu ürünlerde cıva tespit edildi

ABD Tarım Bakanlığı gelecek 10 yıllık planlamalarında; ABD’de mısır nişastası bazlı şeker tüketiminin (NBŞ) azalmaya devam edeceği ve şeker pancarı ve şeker kamışından elde edilen şeker tüketiminin %21 oranında artacağı raporlanmıştır. ABD’de NBŞ tüketiminde yaşanan gelişmeler değerlendirildiğinde; ülkemizde de NBŞ tüketiminin azaltılması gereğinin vatandaşlarımızın sağlığının korunması adına stratejik önemde olduğu ortaya çıkmaktadır.

Sağlıkla ilgili bir diğer sorun da, son derece zehirli bir kimyasal olan cıvanın nişasta bazlı fruktoz şurubu ürünlerinde tespit edildiği meselesidir. ABD Tarım ve Ticaret Politikaları Enstitüsü’nün 2009 yılı raporuna göre NBŞ içeren gıdalarda tespit edilmiştir. Bunun nişasta bazlı şeker üretiminde kullanılan kostik soda üretiminde cıva kullanılmasından kaynaklandığı, bundan dolayı mısırdan elde edilen fruktoz şurubunun sağlığı tehdit ettiği vurgulanmıştır.

KGTÜ  bilim heyeti tarafından hazırlanan bilgi notu ve rapora konu edilen orijinal raporlar üniversitenin web sitesinde yayınlanmaktadır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.