Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’da yasaklanan Stalin’in Ölümü filmi Türkiye’de gösterimde

Oscar ödüllü  Armando Iannucci’nin yönetmenliğini yaptığı, başrollerinde ise Steve Buscemi ve Jeffrey Tambor gibi isimlerin yer aldığı “Stalin’in Ölümü” filmi bugün Başka Sinema dağıtımında Türkiye’de gösterime girdi. İskoç yönetmen Ianucci, sinema filmi “In The Loop” ve HBO’da yayınlanan dizisi “Veep” gibi siyasi hiciv işleriyle tanınıyor.

Filmin Rusya’daki gösterimi önce ertelenmiş, Rus üst düzey yetkilileri ve milletvekilleri özel gösterimde topluca filmi izledikten sonra  ‘Rusya’ya hakaret edildiği gerekçesiyle’ 24 Ocak’ta Rusya’da filmin dağıtımı yasaklanmıştı.

Yasağa rağmen 25 Ocak itibariyle filmin gösterimini yapan Moskova’daki Pioner Sinemaları’na polisler baskın düzenleyip tutanak tutmuşlardı. Baskından sonra sinema salonu, filmin gösterimine devam etmişti.

Bütün seansların biletlerini satan Pioner, filmin gösterimine kendi kontrolleri dışında ara vermek zorunda kaldıklarını ve bilet ücretlerini sahiplerine iade edeceklerini açıklamıştı. Daha sonra sinemaya 1.450 euroluk para cezası kesildi.

stalin çizgi 2

Fransız Fabien Nury ve Thierry Robin’in çizgi romanından uyarlanan filmde, genel olarak 1950’ler Rusya’sındaki siyasi ortam hiciv yoluyla ele alınıyor. Film, Stalin’in son günlerini, ölümünden sonra Kremlin’de Stalin’in yakın çevresinde bulunan yetkililerin girdiği iktidar mücadelesini ve ülkenin içerisine düştüğü kaos halini alaycı bir üslupla anlatıyor.

Rusya Kültür Bakanı Vladimir Medinski, filmin yasaklanmasının bir sansür değil, yaşlı nesillerin hakarete uğramış hissetmesinin önüne geçmeyi hedefleyen bir eylem olduğunu açıklamıştı.

İlkokulda öğrenciyken Stalin’in cenazesinde de yer alan izleyicilerden 80 yaşındaki Voronova, “Filmi beğendim. Eski liderlerimizin bu şekilde eleştirilebileceğini tahmin etmezdim” dedi.

İzleyicilerden 40 yaşındaki iş adamı Denis Aksyonov ise gösterimden önce “Zor durumlar üzerine gülebilmenin sağlıklı olduğunu ve onlarla yüzleşmeyi kolaylaştırdığını düşünüyorum” diye konuştu.

Salondan çıkan bir başka izleyici ise hakarete uğramış hissettiği açıklamasını yaptı.

Medyascope’ta ilgili haber:

https://medyascope.tv/2018/01/26/stalinin-olumu-filmi-rusyada-yasak-dinlemiyor/

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.