Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg İngiltere’deki gazetelerde tam sayfa özür ilanı yayınladı

Geçtiğimiz hafta, yaklaşık 50 milyon Facebook kullanıcısının hesaplarının Cambridge Analytica tarafından Donald Trump’ın seçim kampanyasında kullanıldığı ortaya çıkmıştı. Christopher Wylie adında bir Cambridge Analytica çalışanı Seçim kampanyasını yürüten ve Donald Trump’ın başdanışmanlığını da yapan Steve Bannon hakkında, seçim için “propaganda silahını ben ürettim” iddiasında bulunmuştu. Yaşanan olaylar basında büyük yankı uyandırmış ve kişisel verilerin Facebook tarafından korunmadığı söylenmişti.

Bir haftada yaklaşık 60 milyar dolar kaybeden Facebook hisselerinden sonra Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg gazetelere tam sayfa ilan vererek özür diledi. İlanın yayınlandığı İngiliz gazeteleri ise, The Observer, The Sunday Times, Mail on Sunday, Sunday Mirror, Sunday Express, Sunday Telegraph. ABD’de ise The New York Times, Washington Post, Wall Street Journal.

Zuckerberg’in ilanı:

“2014 yılında bir üniversite araştırmacısı tarafından hazırlanan ve milyonlarca insanın Facebook bilgilerinin çalınmasına sebep olan uygulamayı duymuş olabilirsiniz. Bu bir güven ihlaliydi ve bununla ilgili gerekeni yapmadığımız için üzgünüm. Artık bunun gerçekleşmeyeceğinden emin olmak için adımlar atıyoruz. Bu tür uygulamaları daha fazla bilgiye ulaşmadan durdurduk. Artık Facebook’u kullanarak giriş yaptığınızda veri uygulamasını kısıtlıyoruz.

Bu düzeltmeden önce büyük miktarda veriye erişimi olan bütün uygulamaları denetliyoruz.Başkalarının da olmasını da bekliyoruz. Ve onları da bulduğumuzda, yasaklayıp etkilenen herkesi bilgilendireceğiz.

Son olarak, size hangi uygulamalara erişim izni verdiğinizi hatırlatacağız. Böylece, artık istemediğinizi kapatabilirsiniz. Bu topluluğa inancınız için teşekkür ederim. Sizin için daha iyisini yapacağım için teşekkür ediyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.