Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Batı ülkelerinin, İngiltere’yle dayanışma için sınır dışı ettiği Rus diplomat sayısı 100’ü aştı

İngiltere ile Rusya arasında, eski Rus casus Sergei Skripal ve kızının sinir gazı ile zehirlenmesi olayı nedeniyle yaşanan krizde, Londra ile dayanışma amacıyla ABD ve Ukrayna dahil 20 Batılı ülke 100’ü aşkın Rus diplomat için sınır dışı kararı aldı. Washington yönetimi, 38’i Washington’daki Rus Büyükelçiliği’nden, 12’si New York’taki Birleşmiş Milletler misyonundan olmak üzere tam 60 Rus diplomatı, “casus” oldukları gerekçesiyle ülkeden çıkaracağını, Seattle kentindeki konsolosluğu da tamamen kapatacağını duyurdu. Avrupa Birliği üyesi ülkelerden Almanya, Fransa ve Polonya istihbarat servisi geçmişi bulunan dörder diplomatik temsilciyi, Litvanya ve Çekya üçer kişiyi, Danimarka, İtalya ve Hollanda da ikişer Rusu sınır dışı edeceklerini bildirdiler. Rusya’ya karşı misilleme amacıyla eşgüdümlü olarak alınan karara Estonya, Letonya, Hırvatistan, Finlandiya; Macaristan, İsveç ve Romanya da birer Rus diplomatı sınır dışı ederek katıldılar.
İzlanda Rusya’daki Dünya Kupası karşılaşmalarına yetkili göndermeyeceğini bildirirken, AB üyesi olmayan Ukrayna ise 13 Rus diplomatı ülkeden çıkaracağını duyurdu. AB üyeliğine aday Arnavutluk iki, Makedonya bir Rus için aynı kararı alırken, Kanada hükümeti de yine casus oldukları gerekçesiyle 4 Rustan topraklarını terk etmesini istedi. Avustralya da İngiltere ile dayanışma amaçlı bu eyleme iki diplomatı kapı dışarı ederek destek verdi.
İngiltere Başbakanı Theresa May, “AB, Kuzey Amerika ve NATO’daki ortaklar”dan gelen bu desteğe teşekkür ederken, “Rusya’nın amacı batı ittifakını bölmek ve sindirmek idiyse, şahane şekilde başarısız oldular” ifadesini kullandı.

Moskova’nın cevabı

Moskova ise sınır dışı kararlarını “kışkırtmaya dönük bir jest” olarak niteledi ve misilleme yapacağını bildirdi. Kremlin nihai kararı Putin’in vereceğini duyururken, Rusya’nın Washington büyükelçiliği twitter’da ABD’nin Rusya’daki hangi temsilciliği kapatılsın diye anket düzenledi.
https://twitter.com/RusEmbUSA/status/978273613349556224
Rusya Dışişleri Bakanlığı da “kanıtlara değil ittifak ilişkilerine dayalı dostane olmayan bir adım” nitelemesi yaptı.
İngiltere’nin çağrısıyla başlatılan dayanışma kampanyasına Portekiz, Avusturya; Bulgaristan, Güney Kıbrıs, Malta, Slovakya, Slovenya ve Lüksemburg’un katılmak istemediği, Belçika ve İrlanda’nın ise konunun bakanlar kurulunda tartışılacağını söylediği bildiriliyor.
İngiltere Hükümeti 2010 yılında takas ettiği eski Rus casus Sergey Skripal ve kızı Yulia’ya yönelik 3 Mart’taki suikast girişiminden, Kremlin’i sorumlu tutarak, misilleme için İngiltere’deki 23 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı almıştı. Sinir gazı ile düzenlenen saldırının arkasında olduğu iddiasını reddeden Kremlin, İngiltere’yi Rusya karşıtı mesnetsiz bir kampanya başlatmakla suçluyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.