Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

100 bini aşkın KKTC’li neden ve nasıl Avrupa Birliği vatandaşı oldu?

Güney Kıbrıs’ın en yüksek tirajlı gazetelerinden biri olan Fileleftheros gazetesinde, Kıbrıslı Türklerin aldığı Kıbrıs Cumhuriyeti kimlik ve pasaport rakamlarıyla ilgili önemli bir haber kaleme alındı. Doğan Haber Ajansı’nın, Rum medyasına dayandırarak aktardığı habere göre, 110 bin 734 Kıbrıslı Türk’ün, 1960’dan beri Kıbrıs Cumhuriyeti’nden kaynaklanan hakları nedeniyle Kıbrıs Cumhuriyeti kimlik kartı aldığı belirtildi. Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu alanların sayısı ise 83 bin 950. Ayrıca Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği (AB) üyesi olması, başvuruların başlıca sebebi olarak gösterildi.

 Sim Tv Genel Yayın Yönetmeni Sami Özuslu ile haberin detaylarını konuştuk. 1974 yılından 2003 yılına kadar kuzey ile güney arasında geçişlerin özel izinler dışında imkansız olduğunu belirten Özuslu, Kıbrıslı Türklerin, 2003 yılından sonra geçiş kapılarının açılmasıyla doğum belgesi,evlenme belgesi, kimlik kartı ve pasaport gibi belgeleri daha yoğun olarak almaya başladığını belirtti. Özuslu, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin AB üyesi olması nedeniyle kimlik ve pasaport belgelerinin, seyahat özgürlüğü ve özellikle gençlerin Avrupa’da eğitimi açısından da önemli olduğunu vurguladı.

Gazeteci Sami Özuslu ile söyleşimize aşağıdan ulaşabilirsiniz:

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.