Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Irkçılık karşıtı “Black Lives Matter” hareketinin Facebook’taki en büyük sayfası sahte çıktı

Irkçılık karşıtı “Black Lives Matter” hareketinin Facebook’taki en büyük sayfasının aldatmaca olduğu ortaya çıktı. Avustralya Ulusal İşçi Sendikası’nda üst düzey yetkili olan Ian MacKay tarafından yürütüldüğü ortaya çıkan sayfanın yaklaşık 700 bin takipçisi bulunuyordu. Üye sayısı, “Black Lives Matter” hareketinin resmi Facebook sayfasındakinin iki katına ulaşan sayfanın yöneticisinin beyaz olması da tepkilere sebep oldu.

Bu sayfa üzerinden, hesaba 100 bin dolar bağış yapıldığı düşünülüyor. CNN’in ortaya çıkardığı bilgilere göre, paranın bir kısmı, ABD’den Avustralya’da bir bankaya aktarıldığı ortaya çıktı. Bahsi geçen Facebook sayfası ve bağışların toplandığı birçok hesap -PayPal ve Patreon gibi, askıya alındı.

Avustralya Ulusal İşçi Sendikası ise, Ian MacKay hakkında soruşturma başlattığını duyurdu. Yetkililer soruşturma öncesinde açıklama yapmadılar.

Ian MacKay ise, “Black Lives Matter” ismi altında birçok internet sitesi adı satın almış. 2015 yılından sendikanın vermiş olduğu mail adresiyle aldığı site adresleri üzerinden bağış toplayan Ian MacKay’in, özellikle kimse tarafından fon almayan bağımsız bir kuruluş olduğunu sitesindeki bilgilere eklemiş. Cambridge Analytica skandalından sonra Facebook adına Marc Zuckerberg, Kongre karşısında savunmasını yapacak. Ortaya çıkan açıklamaların, Facebook etrafında yapılan soruşturmaları etkileyeceği düşünülüyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.