Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İrlanda’da rahim ağzı kanseri skandalı

İrlanda hükümeti Pazartesi günü, hükümet tarafından finanse edilen “CervicalCheck” kampanyası kapsamında yapılan “smear” testinin hatalı olması yüzünden, en az 208 kadına yanlış teşhis konulduğunu tespit edildiğini duyurdu. Skandalın ortaya çıkmasının ardından, smear testinin güvenirliği açısından endişe duyan kadınlar için acil telefon yardım hatları kurularak yanlış teşhis konuluş kadınlara ulaşılmaya çalışılıyor.

2010 ve 2014 arasında yapılan smear testleri sonucu en az 208 kadının yanlış teşhis aldığı, bunların 17’sinin öldüğü düşünülüyor. Hükümet, ölen 17 kadının ailelerine ve yanlış teşhis konulmuş kadınlara ulaşmaya ve zararlarını tanzim etmeye çalışıyor. Hükümet tarafından başlatılan soruşturma sonucunda, 208 kadına yanlış tespit konulduğu saptanmış, ancak bunlardan %46’sına ulaşıldığı tespit edilmiş.

Skandalın ortaya çıkması ise, 43 yaşındaki kanser hastası Vichy Phelan’a yanlış teşhis konulduğunun fark edilmesinin ardından, 2011 yılında “CervicalCheck” kampanyası döneminde smear testi yapan şirkete dava açılmasıyla ortaya çıktı. 2014’de tekrardan bir smear yaptıran Phelan, ileri derecede rahim ağzı kanseri olduğu ortaya çıktı. Phelan’ın yaptığı açıklamaya göre ise, eğer kanser teşhisi 2011 yılında konulabilseydi %95 ihtimalle, kanserden tamamen kurtulabilirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.