Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Golan’a atılan füzelerden İran’ı sorumlu tutan İsrail, Suriye’yi vurdu

İsrail dün gece Suriye’ye yıllardır en kapsamlı hava saldırılarını düzenledi. Gerekçe Suriye’den işgal altında tuttuğu Golan Tepesi civarındaki askeri mevzilerine atılan 20 adet füzeydi. İsrail bu füze saldırısından ilk kez doğrudan İran’ı sorumlu tutu; İsrail ordusundan yapılan açıklamada İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ve ona bağlı birlikler suçlandı.

Topraklarına doğru fırlatılan füzelerden dördünün hava savunma sistemi tarafından imha edildiğini kalanların ise can kaybına yol açmadığını belirten İsrail, Suriye’de ise Suriye’deki İran birliklerinin kullandığı silah ve mühimmat depoları ile istihbarat mevzilerini hedef aldığını duyurdu. Yapılan açıklamada Suriye’ye ait beş adet hava savunma sisteminin de imha edildiği kaydedildi. Suriye rejimi de İsrail’in düzenlediği saldırıları doğrulayıp can kaybı bildirmezken, İran sessiz kalmayı tercih etti. İsrail’in saldırılar öncesinde Rusya’yı bilgilendirdiği de gelen haberler arasında. Suriye Gözlemevi İsrail’in gün içinde daha önce düzenlediği bir başka saldırıda ise İranlı 15 kişinin öldüğünü duyurmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile nükleer anlaşmadan çekildiklerini duyurmasının hemen arkasından gelen bu saldırının, Washington’u İran’a karşı daha sert adımlara doğru kışkırtmayı hedeflediğini düşünenler var:

Zira İsrail yönetimi, Başkan Trump’ın nükleer anlaşmadan çekilme kararı öncesinde İran’a yönelik saldırganlık suçlamalarının dozunu artırmış, hatta Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı da, topraklarını İsrail’e saldırılar için kullandırması halinde “yeryüzünden silmekle” tehdit etmişti.

Filistinlilerin “Büyük Felaket” (Nakba) olarak andıkları İsrail’in ise kuruluş yıldönümü olarak kutladığı 14 Mayıs tarihi yaklaşırken ve aynı hafta ABD Kudüs’teki Büyükelçilik binasını açmaya hazırlanırken tırmanan gerginlik için BBC’nin Orta Doğu Editörü Jeremy Bowen’ın yorumu da “Vekalet savaşı olduğunu söylemeyin. Bu artık, İsrail ile İran arasında doğrudan bir meseledir. Trump’ın İran nükleer anlaşmasından ayrılmasından beri böyle. Tırmanması gerçek bir risk” oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.