Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Partisi seçimleri kazanan Malezya’nın en popüler siyasetçisi Enver İbrahim hapisten çıktı

Malezya’da 2015’ten beri hapiste bulunan eski muhalif lider Enver İbrahim, kraliyet affıyla serbest bırakıldı.

180516125531-anwar-ibrahim-release-2-exlarge-169

Malezya’nın gelecekteki lideri olması beklenirken önce yolsuzluk, sonra da eşcinsel ilişki iddialarıyla yargılanıp hapse mahkum edilen Enver İbrahim, kraliyet affıyla serbest kaldı. Enver İbrahim, yeni hükümette yer almayacağını açıkladı.

9 Mayıs’ta yapılan seçimlerde birinci çıkarak Malezya’daki 60 yıllık koalisyon iktidarını deviren muhalif Halkın Umudu (Pakatan Harapan) ittifakı lideri 92 yaşındaki Mahathir Muhammed, başbakan olduktan sonra Enver İbrahim’in serbest bırakılması için sürecin başlatılacağını açıklamış, Kral Muhammed’in de af konusunda istekli olduğunu söylemişti. Enver İbrahim’in eşi tarafından kurulan partiyle koalisyon yapan Mahathir Muhammed, görevini bir iki yıl içinde Enver İbrahim’e devredeceğini de ifade etmişti.

merlin_138216522_d775bf6d-da0e-463c-813e-a50440e98dce-jumbo

Başbakan Mahathir Muhammed’le anlaşıp anlaşmayacağı merak edilen Enver İbrahim, yaptığı basın açıklamasında hükümette yer almayı düşünmediğini, ailesiyle zaman geçirmek istediğini söyledi.

Enver İbrahim, siyasi protestoları yüzünden hapishanede geçirdiği iki yıldan sonra 1980’lerin başında, Mahathir’in korumasında siyasi kariyerinin ilk adımlarını atmıştı. Hızla yükselen Enver İbrahim, 1993’te başbakan yardımcısı oldu. Başbakan Mahathir’le Enver İbrahim’in yolları, kayırma iddiaları ve ekonomik kriz sonucu ayrıldı. Mahathir, Enver’in artan popülaritesinden de çekinmeye başlamıştı.

_101275440_gettyimages-599449836

Görevden alınan ve sonrasında Mahathir karşıtı gösterilerin başını çeken Enver İbrahim, İslam’ı demokrasiyle bağdaştırdığı söylemleriyle de gündeme geldi. Batı medyasında da “ılımlı İslam” temsilcisi olarak görülen Enver İbrahim’in Malezya yönetiminde parlak bir geleceği olabileceğine inanıldı.

Fakat Enver İbrahim’in önüne büyük engeller çıktı: 1999 yılında yolsuzluk, 2000 yılında ise Malezya’da suç olarak görülen eşcinsel ilişki ile suçlandı. Mahathir o günlerde “eşcinsel birini ülkenin lideri olarak kabul edemeyeceğini” söyledi. Kanıtlar güçlü olmamasına rağmen, Enver İbrahim 15 yıl hapse mahkum edildi. Enver hakkındaki suçlamalar kamuoyunda, Enver’in saf dışı edilmesine yönelik hamleler olarak görüldü.

_101275446_gettyimages-495307378

Enver İbrahim’in cezası 2004 yılında bozuldu. 2008 yılında siyasete dönmesine izin verilen Enver İbrahim, muhalefet lideri olarak seçimlere girdi. 2010 yılında tekrar eşcinsellikle suçlanan Enver, aklandı. 2013 yılında tekrar muhalefet lideri olarak seçimlerde yarışan Enver İbrahim daha fazla oy alsa da Nacip Rezak’a karşı yine kaybetti. Nacip Rezak’ın seçimi kazanmasından bir yıl sonra Enver hakkındaki karar bozuldu ve Enver eşcinsellik iddiasıyla beş yıllık bir cezayla yeniden cezaevine gönderildi.

Enver İbrahim, yaşadıklarıyla muhalefet için hep birleştirici bir isim oldu. Halkın Umudu koalisyonu ile bir hafta önce seçimi kazanan Mahathir Muhammed’in seçim vaatleri arasında Enver’in serbest bırakılması vardı.

Enver İbrahim’in serbest bırakılması, ülke çapında sevinçle karşılandı. Açıklama yapan Enver’in arkadaşı, “Enver çok acı çekti ama o gerçekten adaletin şampiyonu” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.