Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin Georgia eyaletinde bir mahkeme, tecavüze maruz kalan genç kadına, bir milyon dolar ödenmesine karar verdi

Georgia mahkeme jürisi, tecavüze maruz kalan genç kadına, bir milyon dolar ödenmesine karar verdi. Dava hakkında konuşan genç kadın “Hemen olamayabilir, ama neyi hak ediyorsanız en sonunda alacaksınız.” dedi. Georgia’daki jüri, 14 yaşındaki kız çocuğunun, bir apartman kompleksindeki güvenlik görevlisi tarafından tecavüze uğramasının ardından, 6 yıl sonra davayla ilgili karara vardı. Güvenlik görevlisinin bağlı olduğu güvenlik şirketi, davacıya bir milyon dolarlık para cezası ödeyecek.

Çarşamba günü Associated Press’e konuşan dava avukatı L. Chris Stewart “2012 yılında silahlı güvenlik görevlisinin tecavüz saldırısında bulunduğu gün, 14 yaşındaki Hope Cheston erkek arkadaşıyla birlikte açık bir alanda piknik yapıyordu.” dedi. Davada, Bandon Lamar Zachary olarak anılan güvenlik görevlisi, yasalara uygun bir şekilde, tecavüzün bir numaralı sanığı olarak tanımlandı ve online hapishane kayıtlarına göre 20 yıl hapse mahkum edildi. Renatta Cheston-Thornton, Mart 2015’te, o sırada hâlâ küçük sayılabilecek kızı adına Zachary’ye dava açtı. Salı günü jüri, Zachary’ı istihdam eden güvenlik şirketi olan Suç Önleme Ajansı (Crime Prevention Agency) aleyhindeki kararı verdi.

Tecavüz suçunu işlediğinde 22 yaşında olan Zachary, lisanslı bir silahlı güvenlik görevlisi olduğu için şirketten kovulmamıştı. Avukat Stewart, dava yargıcının güvenlik şirketinin tecavüz davasından sorumlu olduğuna zaten bir süredir emin olduğunu, jürininse sadece tecavüze maruz kalan genç kadının uğradığı maddi manevi zararları tespit etmeye çalıştığını söyledi. Suç Önleme Ajansı (Crime Prevention Agency), şirketin online kurumsal kayıtlarına göre 2016 yılında feshedildi. Şirketin tescilli temsilcisi olarak davada adı anılan Mario Watts, bağlantı kurma girişimlerini reddetti.

Şimdi 20 yaşında olan Cheston, hikayesinin cinsel saldırıya uğrayan diğer insanlara güç vermesini umuyor. Cheston telefonda verdiği bir röportajda, cinsel saldırıya maruz kalan pek çok kadının adalete başvurmak yerine, çeşitli sebeplerden olan biteni arkada bırakmayı tercih ettiği söyledi. “Hemen olamayabilir, ama neyi hak ediyorsanız en sonunda alacaksınız.” dedi Cheston. “Bu dava, insanların kadının değerini önemsediklerini gösteriyor.”

Bugüne kadar cinsel saldırıya maruz kalmış pek çok insanın avukatlığını yapmış olan Stewart, kararı duyduğunda büyük bir şaşkınlık yaşadığını söyledi. Öyle ki avukat, davayla ilgili hüküm verildikten sonra dahi jürilere, bu tecavüz davasında sanığa verilecek ceza bedelinin gerçekten bir milyon dolar olup olmadığını sormuş. Stewart, “Jürinin kararıyla gurur duyuyorum çünkü hukuk dünyasında daha önce böylesi bir tecavüz davasına, bu kadar ciddi bir ceza verilebileceğini gösteren bir temel yoktu.”

Ulusal Suç Mağdurları Yargı Topluluğu (National Crime Victim Bar Association) direktörü Jeff Dion, sanıklara on milyonlar hatta yüz milyonlarca ceza verilen davaların yaygın olduğunu söylerken tek bir davacısı olan bir tecavüz vakasının, bir milyon dolar ceza hükmü verdiğini hiç duymadığını da belirtti. Dion, “Jüri, açık bir şekilde, güvenlik şirketinin kötü idaresiyle alakalı bir mesaj göndermeye çalışıyordu” dedi.

Georgia State Üniversitesi hukuk profesörü Jessica Gabel Cino, güvenlik şirketinin büyük bir ihtimalle itiraza gideceğini söyledi. Bir temyiz mahkemesi kararın makul olup olmadığını değerlendirmek için benzer durumlarda verilen hükümlerle bu davanın hükmünü karşılaştıracak. Cino, ceza miktarının düşürülebileceğinden bahsetti. Diğer taraftan profesöre göre, davadaki iddiaların hepsi incelendiğinde, gerçekler davacının oldukça lehine bir durumda.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.