Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya’nın yeni denizaltısının sorunları bitmiyor: Önce çok ağırdı, şimdi de rıhtımlara sığmıyor

İspanya donanmasının yeni denizaltıları, yaşanan mühendislik problemleri nedeniyle hükümetin başına bela oldu. Denizaltılarda çıkan beklenmedik sorunlar, İspanya hükümetini proje için planlanandan çok daha fazla para harcamak zorunda bırakacak.

S-80 tipi denizaltılarda bundan yıllar önce büyük bir sorun yaşanmıştı. Denizaltılar, olması gerekenden 100 ton daha ağırdı ve bu durum denizaltının yüzmesine engel olmuştu. Şimdi de İspanya’nın denizaltılarının yeni sorunu, rıhtıma sığmayacak kadar büyük olmaları.

ispanya-nin-yeni-nesil-denizaltisi-rihtimlara-sigmiyor--11950865

Durumun üzerine açıklama yapan Savunma Bakanı Margarita Robles, projede bazı eksiklikler olduğunu fakat projeye devam edeceklerini söyledi.

Denizaltılarda çıkan bu yeni sorun, İspanya hükümetini proje için bütçe artırmak zorunda bırakacak. Dört yeni denizaltıdan her biri 1.2 milyar dolar tutarak asıl bütçeyi neredeyse ikiye katlayacak.

Denizaltıların su üstünde durma problemi 2013 yılında fark edilmişti. Bunun üzerine denizaltılar tekrar tasarlandı ve uzatıldı. Fakat değişiklikler yapılırken, Cartagena’daki rıhtımların boyutu hesaba katılmadı.

Şimdi denizaltılar için liman yeniden şekillendirilecek. Bu değişiklik için 18 milyon dolardan fazla bir para gerekiyor. Fakat denizaltıların sorunları bununla da bitmiyor, mühendisler henüz bazı sistemlerin tasarıları konusunda aynı fikirde değil.

Denizaltı krizi yüzünden İspanya hükümeti ülkenin içinden gelen baskılar ile uluslararası askeri yükümlülükleri arasında kalmış durumda. İspanya’nın yeni sosyalist başbakanı Pedro Sánchez, Brüksel’deki NATO zirvesi öncesinde ABD Başkanı Trump’tan mektup alan liderler arasındaydı. Mektupta Trump, Başbakan Sanchez’in İspanya’daki askeri harcamaları artırması için ısrar ediyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.