Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan’daki yangınların bilançosu: Neler oldu? Kim ne dedi?

Yunanistan’ın başkenti Atina’ya yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Penteli ve Rafina bölgelerinde başlayan ve kısa sürede ormanlık araziden yerleşim bölgelerine sıçrayan yangınlar, Yunanistan tarihinin en büyük yangın felaketlerinden birine yol açtı. Şiddetli rüzgarlarla kısa sürede geniş bir bölgeye yayılan alevler sebebiyle ev ve araçlarında mahsur kalan onlarca kişi can verdi. Son gelen bilgilere göre ölü sayısı 79’a yükseldi.

Screen Shot 2018-07-25 at 14.34.52

Yunan İtfaiye Teşkilatı Sözcüsü Stavroula Malliri, ölü sayısının 79’a ulaştığını ve 23’ü çocuk 164 kişinin yaralandığını açıkladı. Öte yandan yaklaşık 100 fazla kişinin ise kayıp olduğu tahmin edilirken, alevlerden kaçarak denize girdikten sonra boğulan en az beş kişinin cansız bedenlerine ulaşıldı.

Ölü sayısının daha da artmasından endişe duyulurken Rafina BelediyeBaşkanı Evangelos Bournous yaptığı açıklamada, itfaiye birimlerinin henüz kontrol edemediği birçok yerleşim birimi bulunduğuna işaret etti.

Ölenlerin kimlik tespit çalışmalarına da başlanırken, Yunanistan Yüksek Mahkemesi de yangınlar için soruşturma başlattı.

Bir belde neredeyse haritadan silindi

Yangının en çok etkili olduğu yazlık Mati beldesinde binden fazla evin kül olduğu, yüzlerce aracın ise yanarak kullanılamaz hale geldiği belirtildi. Civardaki Kallitehnipolis bölgesinde ise yangın söndürme ve soğutma çalışmaları ise halen devam ediyor.

Screen Shot 2018-07-25 at 14.27.32

İtfaiye Teşkilatından yapılan açıklamada son 24 saat içinde ülkede 47 yangın çıktığı, bunlardan 15’inin ise Atina çevresinde olduğu bilgisi paylaşıldı. Atina’nın 50 kilometre batısındaki Kineta bölgesinde ormanlık alanda başlayan ve başkenti duman altında bırakan yangın ise halen tam olarak kontrol altına alınamadı.

Çipras: Yangın kundaklanma sonucu başlamış olabilir

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, yangınlar nedeniyle Bosna Hersek ziyaretini yarıda keserek, Yunanistan’a döndü. Devlet televizyonuna yaptığı açıklamada bölgeye itfaiye ve ek asker gönderilmesi talimatı verdiğini belirten Çipras konuşmasında yangının kundaklama sonucu başlatılmış olabileceği şüphesini dile getirdi.

OHAL ve yas ilanı

Yangınlar dolayısıyla Atina’nın da içinde olduğu Attiki bölgesinin bazı kesimlerinde olağanüstü hal ilan edilirken, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras halka hitabında, hayatını kaybedenler anısına 3 günlük milli yas ilan edildiğini açıkladı.

AB’nin kemer sıkma politikalarına eleştiri

Yunan kamu düzeni bakanı Nikos Toskas, AB ülkelerine talep edilen yardıma karşılık vermeleri sebebiyle teşekkür edip, gerekmesi durumunda ek yardım talebinde bulunabileceklerini duyurdu. AB Komisyonu insani yardımdan sorumlu üyesi Christos Stylianides ise birliğin 28 üyesiyle küresel iklim değişikliği sebebiyle meydana gelen doğal afetlerle mücadele için geliştirmeler yapılması konusunda adım atacağını duyurdu.

Bununa beraber Avrupa Birliği, geçtiğimiz yıllarda yaşadığı ekonomik krizde dayattığı kemer sıkma politikalarıyla Yunanistan’ın itfaiye hizmetleri için ayırdığı bütçesini kısmakla eleştiriliyor.

https://twitter.com/ronanburtenshaw/status/1021779380102750210

Türkiye’den başsağlığı ve “yardıma hazırız” mesajı

CumhurbaşkanıErdoğan, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ı arayarak, Yunan halkına başsağlığı, yaralılara da acil şifa dileğinde bulunmuştu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Yunan mevkidaşı Nicos Kocias’ı arayarak Türkiye’nin yangınlara müdahale konusunda Yunanistan’a yardıma hazır olduğunu bildirdi. Kocias’ın şimdilik böyle bir yardıma ihtiyaç duyulmadığını söylediğini aktaran Çavuşoğlu, “Biz yine de kendisine söyledik. Hazırız. Şu anda yangın söndürme uçaklarımız ve helikopterimiz ihtiyaç halinde Yunanistan’a hareket etmek için hazırdır” diye konuştu.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, “Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na Attiki’deki yangında söndürme uçaklarını göndermeyi teklif ederek verdikleri acil tepkiden dolayı samimi teşekkürlerimizi iletiyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Sosyal medyada dayanışma mesajları ile tepki çeken paylaşımlar

Başta Twitter olmak üzere sosyal medya platformlarında; ünlü isimlerden, belediyelerin hesaplarına neredeyse tüm spor kulüplerinden, siyasi liderlere birçok hesap tarafından Yunanistan’daki felaket için dayanışma mesajları paylaşıldı. Ancak bazı hesaplardan yapılan paylaşımlar sosyal medyada büyük tepki çekti. Irkçı ve vicdansız olarak değerlendirilen tweet ve paylaşımlar sosyal medyada tepki çekti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.