Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya sanayi devriminden Endüstri 4.0’a nasıl ulaştı? Ali Rıza Ersoy ile söyleşi

18. Yüzyıl’da Mekanik üretim sistemleri de diyebileceğimiz Endüstri 1.0 Buhar makinesinin icadı ile başladı. 20. Yüzyılın başlarında ise Endüstri 2.0’a yani elektriğe dayalı üretime geçilerek telefon ve telgraf icat edildi. 1971 yılında ilk mikro bilgisayar Altair 8800, ardından 1976’da Apple’ın icat edilmesiyle Üretimin otomasyonuna yani Endüstri 3.0 dönemi başladı.

Screen Shot 2018-07-27 at 13.04.21

Şu an içinde bulunduğumuz Endüstri 4.0 nedir, neleri kapsıyor?

Endüstri 4.0 terimi tarihte ilk olarak 2011 yılında dünyanın en büyük endüstri fuarın olarak tanımlanan Hannover Fair’de kullanıldı. Endüstri 4.0’ın üç ana yapıdan oluşmaktadır: Nesnelerin interneti, hizmetlerin interneti ve siber, fiziksel sistemler.

Industry4.0-1024x761

ION Academy kurucusu, Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 Derneği Başkanı Ali Rıza Ersoy ile Endüstri 4.0’ı ve tarihçesini konuştuk. Ali Rıza Ersoy Doğu ülkelerinin -başta Çin olmak üzere- sanayi üretimi, Batı ülkelerinin üretimini geçince Batı sanayi krallığını Doğu’ya karşı kaybettiğini fark ettiğini belirtti. Ersoy, Batı’nın üç konu üzerinde konsantre olmaya başladığını söyledi: Time to market, esnek üretim ve verimlilik.

Hangi teknolojileri kullanıp Endüstri 4.0’a geçebiliriz?

Ali Rıza Ersoy, Endüstri 4.0’ı tamamen dijitalleşme olarak tanımlıyor. Şirketler üretim hatlarında ve fabrikanın tamamında; fiziksel sistemleri, otonom robotları, büyük veri ve analizini, nesnelerin internetini kullandığı zaman üretim 4.0’a geçtiğini belirtiyor.

Peki bunları neden yapıyoruz? Esnek üretimi sağlamak, Çin’den daha ucuza üretebilmek, insan gücü yerine makine gücü kullanmak sebebiyle bu teknolojileri kullanmak fabrikalar için avantaja dönüşüyor. Konunun sadece teoride olmadığını belirten Ersoy, yeni kurulan fabrikaların bu teknolojiler kullanıldığını ve daha ucuza üretimin çok daha kaliteli ürünlerin çıktığının görüldüğünü söylüyor.

Türkiye’de Endüstri 4.0

Dünyada ilk kez 2011 yılında kullanılan Endüstri 4.0 terimi Türkiye’de 2016 yılında kullanılmaya başlandı. Ali Rıza Ersoy’a göre, Almanya’ya oranla 1,5 sene geride olmamıza rağmen geç kalmış sayılmayız. Ersoy, “ 1. Sanayi Devrimini bir kaç yüzyıl, 2. Sanayi Devrimini 150 yıl, 3. Sanayi Devrimini 50 yıldan fazla ıskalayan bizler, 4. Sanayi Devrimini ıskalamayacağımız kesin” dedi.

2016 yılının sonuna doğru Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) inisiyatifiyle, sanayi bakanlığının liderliğinde Sanayide Dijital Dönüşüm Platformunu kuruldu. Geçtiğimiz günlerde Sanayide Dijital Dönüşüm yol haritası hazırladıklarını belirten Ali Rıza Ersoy, diğer sanayi devrimlerine göre 4. Sanayi Devriminin daha hızlı reaksiyon verdiğini söylüyor.

Ersoy, kendi bölgemizde Endüstri 4.0 konusunda en potansiyeli yüksek ülke durumunda olduğumuzu söylüyor ve ekliyor: “Kırsalda tarımda dijitalleşmiş teknolojileri, kentlerde ise Endüstri 4.0 kullanılırsa şu an içerisinde bulunduğumuz orta gelir tuzağından kurtulup,10-15 yıl içerisinde gelişmekte olan ülke seviyesinden, gelişmiş ülke seviyesine geçebiliriz.”

Söyleşinin tamamı için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.