Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’den Rusya’ya, kimyasal silahla suikast girişiminde bulunduğu gerekçesi ile yeni yaptırım kararı

Amerika Birleşik Devletleri, Rus vatandaşı eski casus Sergey Skripal ve kızına karşı İngiltere’de sinir gazı kullanılarak düzenlenen suikast girişiminden Rusya’yı resmen sorumlu tutarak, yaptırım uygulama kararı aldı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert, Moskova’nın söz konusu suikast girişimi ile hem ABD’nin hem de uluslararası yasa ihlalinde bulunduğunu belirterek, yeni yaptırımların 22 Ağustos’ta yürülüğe gireceğini söyledi.
Sergey Skripal ve kızı Julia Mart başında Salisbury kentinde nadir bulunan bir sinir gazı türüne maruz kalarak zehirlenmişlerdi. İngiltere olaydan Moskova’yı sorumlu tutuyor, Kremlin ise suçlamayı reddediyor.
New York Times gazetesi, yaptırımların muhteviyatının “ulusal güvenlik amacıyla kullanılabilecek ürünler” olacağını, bu kapsama motor, elektronik malzeme, devreler gibi kalemler girdiğinden ABD’nin Rusya’ya yıllık 7 milyar dolarlık ihracatının yarı yarıya azalabileceğini yazıyor.

Suriye ve Kuzey Kore’den sonra Rusya

ABD’nin bu yaptırımlar için dayanağı Kimyasal ve Biyolojik Silahların Kontrolü ve Savaşta Kullanımının Yasaklanmasına ilişkin 1991 tarihli yasa. Washington aynı dayanağı kullanarak, 2013 yılında halkına karşı kimyasal silah kullandığı gerekçesi ile Suriye’ye, bu yıl da Kim Yong’un üvey kardeşine Malezya’da düzenlenen suikastte sinir gazı kullanıldığı gerekçesi ile Kuzey Kore’ye yaptırım kararı almıştı.
Rusya üç ay içinde kimyasal ve biyolojik silah kullanmayacağına dair güvence vermez ve bu tahhüdünü yerine getirdiğini göstermek üzere uluslararası denetçilere kapılarını açmaz ise, sözkonusu yasa uyarınca Trump yöneriminin daha sert bir yaptırım paketini daha yürülüğe sokması muhtemel.
Skripaller’in zehirlenmesi ertesinde, İngiltere’nin çağrısı ile ABD ve birçok Batılı ülke kınama amacıyla 150’den fazla Rus diplomatı sınır dışı etmiş, Rusya da bu ülkelere aynı şekilde mukabele etmişti.

skripaller
Skripaller dosyası kolay kapanacağa benzemiyor

Skripal olayı

Sergey Skripal ve kızı Yulia Skripal, 4 Mart tarihinde Salisbury kentinde bir bankta bilinçsiz halde yatarken bulunmuştu.
Baba ve kızı, sağlık durumları çok ciddi bir şekilde hastaneye kaldırılmış uygulanan tedavi sonucu tam anlamıyla iyileşmeyi başardıkları açıklanmıştı.
İngiltere tarafından zehirleme olayıyla ilgili suçlanan Moskova hükümeti, sorumluluk iddiasını kesin bir dille reddediyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.