Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bolivya devlet başkanının inşa ettirdiği görkemli rezidans ülkede tartışmalara sebep oldu

Bolivya lideri Evo Morales’in La Paz şehrinde yaptırdığı 29 katlı gökdelen tartışmalara sebep oldu. The Guardian’da yer alan haberde belirtildiği üzere, devlet başkanı Morales ve onun destekçilerine göre, bu gökdelen acı dolu sömürgeci geçmişten kopmuş “yeni Bolivya”yı temsil etmekte. Diğerlerine göre ise, gösteriş amaçlı bu proje lideri övme amacı taşıyor ve gereksiz bir harcama niteliğinde.
Morales’in 1068 metrekarelik suitinde jakuzi, sauna, spor salonu ve masaj odası olduğu iddia ediliyor. Gökdelenin mimari planına ulaşan, Bolivya’nın yerel gazetelerinden Pagina Siete’ye göre, binada Morales’e özel bir asansör de bulunmakta.
Bolivya İletişim Bakanı Gisela López, rezidans ile ilgili haberleri ne onayladı ne de inkar etti, fakat çok katlı binanın 34 milyon dolarlık bütçeyi aşmadan halk için inşa edildiğini ifade etti.
Bolivya’da bina, 12 yıldan sonra Morales’in elindeki yönetimsel gücü bırakmayı reddetmesine yönelik artan öfkenin odak noktası haline gelmiş durumda. Sokak gösterileri devam ederken, geçtiğimiz perşembe günü Morales binanın açılışını gerçekleştirdi.
Açılışta yaptığı konuşmasında Morales, Bolivya çokuluslu devletinde böyle bir binanın açılışıyla sömürge devletinin sarayını arkalarında bıraktıklarını ifade etti. Morales konuşmasında ayrıca Bolivya’nın çalkantılı geçmişinde, eski sarayda ya da yakınlarında öldürülen siyaset insanlarının isimlerini sıraladı. Devlet başkanı, Bolivya halkının mücadelesine müteşekkir oldukları bir başka tarihi dönüm noktasında bulunduklarını da sözlerine ekledi.
120 metre yüksekliğindeki yeni bina eski hükümet sarayının üzerinde bir görüntü sergilemekte. Yanmış saray olarak da isimlendirilen ve iki kez yangın sebebiyle tahrip olan eski hükümet binası ise müze olarak kullanılmaya başlanacak.
Bu yapının şehir merkezinde yüksek katlı bina yapılmasını yasaklayan kanunu deldiği ve Morales’in partisinin parlamentodaki çoğunluğunu yasağı geçersiz kılmak için kullandığı iddialar arasında.
The Guardian’a konuşan Carlos Toranzo, bunun ülkeye bir hakaret olduğunu ifade etti ve Morales’in hem estetik hem de etik değerlere aykırı olan bu yapıyla kendisini ölümsüzleştirmeye çalıştığını sözlerine ekledi. Muhalefet lideri Samuel Doria, yeni binanın ülkede acil olarak gerekli olan kanser hastanesine dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.
Eleştirileri görmezden gelen Morales ise, bu yapının başkanlık ofislerini ve idari ofisleri barındırması sebebiyle hükümeti konaklama masrafından kurtaracağını belirtti.
Tepesinde bir helikopter pisti ve üç bodrum katı bulunan camekan görüntülü kulenin üzerinde Bolivya’da İnka öncesi kültüre ait harabelerin bulunduğu küçük şehir Tiwanaku’yu andıran mimari figürler, bölgedeki yerlileri temsil eden ikonlar ve sosyal adaletsizliğin üstesinden gelmeye çalışan işçilerin resmedildiği çok sayıda geniş duvar resmi bulunmakta.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.