Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avusturya makamlarından sığınma başvurusu yapan eşcinsel Afgan gence red: “Yeterince eşcinsel gözükmüyorsunuz”

Eşcinsel olması nedeniyle eşcinselliğin suç sayıldığı Afganistan’dan kaçıp Avusturya’ya iltica başvurusunda bulunan 18 yaşındaki Afgan bir gencin başvurusu, “yeteri kadar eşcinsel gibi görünmediği” gerekçesiyle Avusturya makamları tarafından reddedildi. Karar, tartışmaları da beraberinde getirdi.

Avusturya’da yayınlanan Falter dergisinin haberine göre; eşcinselliğe 5 ila 15 yıl arası hapis cezası verilen Afganistan’dan Avusturya’ya kaçan 18 yaşındaki Afgan gencinin sığınma başvurusunun kabul edilmediği bildiren resmi belgede şu ifadeler yer aldı: “Ne görünüşünüz, ne davranışlarınız ne de giyim tarzınız eşcinsel olduğunuza yönelik bir belirti göstermiyor”. Kararda, Afgan gencin kaldığı sığınmacı yurdunda sürekli tartışma ve kavga çıkardığına da dikkat çekildi. Belgeyi hazırlayan yetkili, böyle saldırgan davranışların eşcinsellerde görülmediğini savundu. Yetkili ayrıca, eşcinsellerin sosyal insanlar olduğunu, ancak Afgan gencin bu davranış kalıbına da uymayacak şekilde asosyal bir kişiliğe sahip olduğunu iddia etti. Belgede Afgan gencin, 12 yaşından beri eşcinsel olduğunun farkında olduğunu belirttiği ancak Afganistan gibi kapalı bir toplumda kamuya açık alanlarda cinsel dürtüleri uyandıracak şekilde moda ürünlerinin reklamları yapılamadığından, gencin bu kadar erken cinsel kimliğini fark etmesinin gerçekçi olmadığı savunuldu. Kararın sonunda; “siz eşcinsel değilsiniz ve bu yüzden de Afganistan’a dönmenizde bir sakınca yok” denildi.

Avusturya, cinsel kimliğinden dolayı yaşamı ya da özgürlüğü tehlikeye giren kişilere sığınma hakkı tanıyor. Ancak bu sebeple sığınma başvurusunda bulunacak kişinin eşcinsel olduğunu ispat etmesi gerekiyor.

Avusturya İçişleri Bakanlığı sözcüsü Christopher Pölzl konuya ilişkin soruya, “Avusturya’ya sığınmak isteyen herkes sığınmak için geçerli bir sebebi olduğunu ispatlamalıdır” demekle yetinirken, Afgan gençle ilgili olarak yorum yapmaktan kaçındı ve tek tek her vakayla ilgili açıklamada bulunmayacağını söyledi.

Öte yandan Die Welt gazetesinde yayınlanan konuya ilişkin haberde ise; Avrupa Adalet Divanı’nın, geçtiğimiz Ocak ayında eşcinsel olduğunu belirten sığınmacılara, bunu ispatlamak için testler uygulanamayacağına karar verdiği hatırlatıldı.  

Afgan sığınmacının kararın iptali için gerekli mercilere başvuruda bulunduğu öğrenildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.