Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Facebook, dünya siyasetini etkilemeyi amaçladığı söylenen, Rusya ve İran’la bağlantılı 652 sahte hesabı kapattı

Facebook, ABD, İngiltere, Ortadoğu ve Latin Amerika’daki siyaseti etkilemeyi amaçladığı söylenen, Rusya ve İran ile bağlantılı 652 sahte hesap ve sayfayı kapattı.

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, dün yaptığı açıklamada “Güvenlik tamamen çözebileceğiniz bir konu değil. Bu konuda ilerlemeye devam ediyoruz” dedi. Kapatılan hesap ve sayfalar, dört farklı kampanya için çalışıyordu ve kampanyaların üçü İran’la ilişkiliydi.

İlk kampanyayla bağlantısı olan sayfalar, kendilerini bağımsız olarak tanımlayan fakat İran devlet medyasıyla bağlantısı fark edilen “Liberty Front Press” başlığı altındaydı. Faceook’ta 74 sayfa, 70 hesap, 3 grup ile 76 Instagram hesabı, Ortadoğu, İngiltere, ABD ve Latin Amerika’yla ilgili siyasi içerikler paylaşıyordu. Sayfaların toplamda 155 bin takipçisi vardı. Söz konusu sayfalar, Facebook ve Instagram reklamları için 6 bin dolardan fazla para ödemişti.

Kampanyayı ilk fark eden ve Facebook’un fark etmesini sağlayan siber güvenlik şirketi FireEye, sayfaların amacının “Suudi Arabistan ve İsrail karşıtı, Filistin yanlısı temalarla İran’ın siyasi çıkarlarına katkıda bulunmak; ABD-İran nükleer anlaşması gibi, ABD’nin İran’ın lehine olacak politikalarına destek vermek” olduğu açıklamasında bulundu. İddiaya göre, sayfalarda Trump karşıtı içerikler de mevcuttu. FireEye, yürütülen kampanyanın amacının ABD seçimlerini etkileme amacı olmadığını da belirtti.

İkinci kampanya da ilkiyle ilişkiliydi, Facebook’ta 12 sayfa ve 66 hesap, Instagram’da da 9 hesapla bağlantılıydı. Bu sahte hesaplar, kötü amaçlı yazılımların yayılmayı ve hesapların ele geçirilmesi gibi siber güvenlik saldırılarıyla alakalıydı.

İran’la ilişkili olan üçüncü kampanya, 168 Facebook sayfası, 140 Facebook hesabı ve 31 Instagram hesabı içeriyordu. 25 etkinlik düzenleyen bu hesaplardan en az biri 813 bin kişi tarafından takip ediliyordu. Facebook’un yaptığı açıklamaya göre bu kampanya dahilinde en çok Ortadoğu siyasetiyle ilgili Arapça ve Farsça paylaşımlar yapılıyordu, fakat ara sıra İngiltere ve ABD ile ilgili şeyler de paylaşılıyordu. Bu hesaplar Temmuz 2012’den Nisan 2018’e kadar reklamlar için dolar, Türk lirası ve Hindistan rupisi ile, toplamda 6 bin dolar değerinde harcama yaptı.

Facebook’un en muğlak açıklamaları yaptığı dördüncü kampanya ise Rus askeri istihbarat servisiyle ilişkiliydi. İran’la ilgisi olmayan bu kampanya, iddiaya göre Suriye ve Ukrayna ile ilgili Rusya yanlısı mesajlar yaymayı amaçlıyordu. Facebook’un siber güvenlik politikalarının başındaki Nathaniel Gleicher, hesapların hiçbirinin direkt olarak ABD’yi hedef almadığını belirtti. Soruşturmanın sürdüğünü açıklayan Gleicher, bu sebeple daha fazla bilgi paylaşmayacaklarını söyledi.

Facebook’un açıklaması, bir aydan kısa süre önce, ABD seçimlerini etkilemeyi amaçladığı iddia edilen 32 sayfa ve hesabı kapatmıştı. Şirket, sürdürülen kampanyanın Rusya ile direkt bir ilişkisi olmasa da, hesapların Kremlin bağlantılı Internet Research Agency’yle ilişkili hesaplarla benzer faaliyet yürüttüğünü iddia etmişti.

Kaynak: The Guardian

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.