Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB’den Birleşik Krallık’a net göç 2012’den beri en düşük seviyesinde

Bugün açıklanan resmi verilere göre, Avrupa Birliği vatandaşlarının Birleşik Krallık’a net göçü Aralık 2012’den beri en düşük seviyesinde. Reuters’da yer alan haberde, Ulusal İstatistik Ofisi (ONS)’nin Mart 2018’e kadarki verilerine göre, 2018 yılı boyunca Birleşik Krallık’a net göç yaklaşık 87 bin ve bu geçtiğimiz yıldan 123 bin azalma anlamına geliyor.

Birleşik Krallık’ın AB’den çıkıp çıkmaması hususunda vatandaşların nabzını yoklayan, AB veya Brexit referandumu olarak bilinen Haziran 2016 referandumunda seçmenlerin yüzde 51.8’lik oranla AB üyeliğinden çıkmayı tercih etmenlerinden sonra Birleşik Krallık’a net göçte önemli derecede düşüş yaşandı.

İş insanları da şirketlerinin ihtiyaçları olan kalifiye elemanları bulmakta zorlanacakları endişesini taşıyor ki ONS’nin verilerine göre AB üyesi ülkelerden Birleşik Krallık’a göçün yüksek oranda sebebi çalışma. İngiliz Ticaret Odaları’nda yetkili Jane Gratton, Avrupa Birliği üyesi ülkelerden çalışmak için Birleşik Krallık’a gelenlerin sayısındaki düşüşü görmenin hayal kırıklığı yarattığını belirtirken bu durumun ayrıca işletmeler için her seviyede yetenekli eleman bulma noktasında sorun teşkil ettiğini de ifade etti.

Veriler göstermektedir ki, AB’ye 2004 yılında üye olan sekiz Doğu Avrupa ülkesi vatandaşları için Birleşik Krallık’tan çıkanların sayısı giriş yapanların sayısından son on yılda ilk kez daha fazla. Birleşik Krallık’ta 2014’ten beri sınırlandırılmamış çalışma hakkına sahip olan Romanyalılar ve Bulgaristanlılar ise, AB’den Birleşik Krallık’a net göçün yarısından fazlasını oluşturuyor.

İngiltere’ye toplam net göç ise, bir yıl öncesine göre 28 bin artarak Mart ayı verilerine göre 271 bine ulaştı. Bu da 235 bin AB vatandaşı olmayan net göçmenin varlığını gösteriyor.

Fakat bir yandan ONS’nin belirttiğine göre, AB üyesi olmayan ülkelerden öğrencilerin göçü Mart 2017’ye kadar yılın rakamlarını etkiledi, bu da geçtiğimiz yıl ile anlamlı bir karşılaştırma yapmayı zorlaştırıyor. Ayrıca ONS, daha uzun süreli eğilimlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade ediyor.

Öğrencilerin gelişinin etkisi göz önünde tutulmakla birlikte, 2015 yılı sonlarından beri Birleşik Krallık’a AB üyesi olmayan ülkelerden net göç sürekli yükselen bir seyir izliyor.

Net göç: Ülkeye dışarıdan bir yıldan fazla süreliğine gelenlerle, ülkeyi bir yıl veya daha fazla süreliğine terk edenler arasındaki fark.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.