Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela’dan göç dalgası sebebiyle Kolombiya’nın çağrısıyla Latin Amerika ülkeleri toplanıyor

Bir süredir ekonomik kriz içerisinde bulunan Venezüela’da geçtiğimiz hafta 7.3 ölçeğinde bir deprem oldu. Ekonomik krizin yoğun etkisi ve depremin de yaşam şartlarını daha da kötüleştirmesi sebebiyle Venezüela vatandaşlarının kitlesel olarak çevre ülkelere göçü hız kazandı. Venezüela’dan artan göç meselesi ile ilgili Kolombiya, Ekvador, Peru ve Şili ile toplantı yapacak. Davetliler arasında bölge devleri Brezilya, Arjantin ve Meksika da bulunmakta.

Bu hafta Bogota’da gerçekleştirilecek toplantıda, Venezüela’daki yıkıcı ekonomik kriz sebebiyle göç edenler gibi ezici çoğunluğu Güney Amerika ülkelerinden olan artan göç meselesi masaya yatırılacak.

Reuters’da yer alan habere göre, Kolombiya’da göç konusunda uzman Christian Kruger, perşembe günü yaptığı açıklamada üç ülkenin pazartesi ve salı günlerinde toplanarak her gün binlerce Venezüelalı’nın sınırdan geçişinin yarattığı sorunlar ve son zamanlarda Peru ve Ekvador tarafından uygulanan pasaport kontrollerinin etkileri üzerine tartışacaklarını ifade etti. Kruger ayrıca Venezüela vatandaşlarının göçünün yalnızca Kolombiya, Peru ve Ekvador’u ilgilendirmediğini, bunun bölgesel bir problem olduğunu ve konuşulmasının zorunlu olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz iki hafta boyunca Ekvador ve Peru, Venezüelalılar’a, kimlik kartı yerine geçerli bir pasaport taşımalarını gerektiren sıkı giriş kuralları uygulamaya başladı. Ekvador’da insan hakları gruplarının pasaport talebiyle ilgili kararı mahkemeye götürmesi sonucunda mahkeme kararı bozdu. Brezilya’nın Amazon bölgesindeki Roraima eyaletinin sınırı kapatma girişimi de mahkeme tarafından engellendi. Bununla birlikte Brezilya’da, göstericiler yüzlerce göçmeni sınırdan geri sürdüler.

Venezüela Enformasyon Bakanlığı konu ile ilgili yapılan yorumlara hemen bir cevap vermedi. Peru Dışişleri Bakanlığı’nın geçtiğimiz salı günü yaptığı açıklamada ise, Amerikan Devletleri Örgütü kalıcı konseyinin Venezüela’dan göçü tartışmak üzere toplanması için bir çağrı yapıldığı ifade edildi.

Geçen 15 ay boyunca resmi tahminlere göre, bir milyondan fazla Venezüelalı göçmen Kolombiya’ya giriş yaptı. Bunun yanı sıra Ekvador, Şili, Peru ve Brezilya tarafından da birçok göçmen kabul edildi.

Yapılan beyana göre, yeni pasaport önlemleri, Kolombiya’ya yasal olarak geçen Venezüelalılar’ın sayısını azaltırken sınırları yasadışı yollarla geçenlerin sayısını artıracak.

Kruger’in ifadesine göre, pasaporta sahip olmayan ve hükümetlerinin bu belgeyi çıkarmayı kolaylaştırmadığı bir ülkenin vatandaşlarından sınırdan kabulde pasaport talep etmek düzensizliği teşvik eder.

Geçtiğimiz iki yıl boyunca birçok Venezüelalı, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ülkelerinin ekonomik ve politik kaosu içerisinde pasaport çıkartabilmek için mücadele etti.

Haberde belirtildiği üzere, göçmenlerin büyüyen dalgası sınır şehirlerini boğmakta ve Latin Amerika ülkelerinin bazılarının iş piyasaları ailelerine para göndermek zorunda ve iş bulma konusunda ümitsiz olan kalifiye olmayan Venezüelalılar’ın akının etkisinde kalmakta.

Venezüela’da göç dalgasının en kritik sebebi: Gittikçe derinleşen ekonomik kriz

Nüfusun 32 milyon olduğu ülkede 2014’ten beri 2,3 milyon vatandaş ülkeyi terk etti. Yasadışı ve transit göçmenler bu sayıya dâhil değil. Göç eden Venezüelalılar’ın çoğu komşuları Kolombiya’ya, bir kısmı da Güney Amerika’daki diğer ülkelere dağılıyor. Yaklaşık 200 bin kişinin de İspanya’ya gittiği ifade ediliyor.

Hükümetin gelirlerinin yüzde 95’ni petrolden elde ettiği Venezüela’da Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) 2018 sonu için enflasyon tahmini yüzde bir milyon. Fiyatların sürekli artması da halkın gıda ve temizlik maddesi gibi gündelik ihtiyaçlarını bile karşılamasını zora düşürmekte. Ayrıca asgari ücretin temel ihtiyaçların çok azını bile karşılayamayacak düzeyde düşük olmasının da etkisiyle Venezüela’da yetersiz beslenme artmış durumda.

Venezüela’da ekonomi petrol ihracatına dayanıyor, petrolden elde edilen gelirle de ihtiyaç olan ürünler ithal ediliyor. 2014’te petrol fiyatlarının düşmesiyle birlikte ülkenin petrolden elde ettiği gelir de azaldı. Piyasada ithal ürünlerin azalması da ürünlerin fiyatlarının artmasına sebep oldu. Enflasyonun yükselmesine, hükümetin para arzını artırması da eklenince Venezüela parasının değer kaybı hızlandı. Venezüela hükümeti 20 Ağustos’ta para biriminden beş sıfır atarak hiper enflasyonla baş etmek adına bir hamle yaptı.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.