Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ali Ekber Yıldırım: “Devlet kendi eliyle hastalık ithal ediyor”

Et ve Süt Kurumu’nun Brezilya’dan ithal ettiği sığırlarda şarbon hastalığı tespit edildi. Kesimlik olarak ithal edilen yaklaşık 4 bin sığırın 50’si şarbon hastalığı nedeniyle telef oldu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Et ve Süt Kurumu yaşanan durumu doğrulayan bir açıklama yaptı. Açıklamada özetle şöyle denildi: “Ankara Gölbaşı İlçesi Ahiboz Mahallesinde bulunan özel sektöre ait bir işletmeye Et ve Süt Kurumu tarafından ithal edilen 3.959 adet büyükbaş kesimlik hayvan getirilmiştir.Kesimi yapılan hayvanların veteriner hekimler tarafından yapılan muayenesi sonucu numune alınarak Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü’ne gönderilmiş ve sonuç Anthrax (Şarbon) yönünden pozitif çıkmıştır.” Et ve Süt Kurumu açıklamanın devamında kesilen hayvanlara ait etlerin Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü yetkilileri gözetiminde imha edildiği bilgisini verdi.

Konuyla ilgili Medyascope.tv’ye konuşan Dünya Gazetesi tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, 2010 yılından beri et ithal eden Türkiye’nin canlı hayvan ithaliyle beraber canlı hayvanlarda bulunan hastalıkları da ithal ettiğini ve buna benzer durumların daha önce de yaşandığını ifade etti.

Yıldırım, açıklamasının devamında denetimsiz ithalatın yol açabileceği hastalıklar konusunda Brezilya’dan gelen etlerde bulunan şarbon virüsünün ilk örnek olmadığını, 2011-2012 yılları arasında Polonya’dan ithal edilen sığırlarda Deli Dana hastalığının, 2015 yılında Fransa’dan ithal edilen sığırlarda hastalık tespit edildiğini en son ise Türkiye’nin koyun ithalatı yaptığı Bulgaristan’daki koyunlarda koyun virüsü adı verilen bir virüse rastlandığını söyledi. Yıldırımın bu durumu devletin kendi eliyle hastalık ithal etmesi olarak özetliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.