Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hiperenflasyonla baş etmeye çalışılan Venezüela’da asgari ücrete yüzde 3 binin üzerinde zam yapıldı

Döviz kaybına bağlı olarak ithalatın azalmasıyla temel gıda maddeleri tedarikinde ciddi sorunlar yaşanan, giderek derinleşen ekonomik kriz sebebiyle 2014 yılından beri yaklaşık 2.3 milyon insanın çevre ülkelere göç ettiği Venezüela’da, Devlet Başkanı Nicolas Maduro, cumartesi günü, çalışanlara destek olmak amacıyla, asgari ücretin önceki seviyesinden 34 kat artırılacağını duyurdu. Asgari ücrete yapılan bu zam, Venezüela para birimi bolivarın hiperenflasyon sebebiyle alım gücünün gündelik hayatı sürdürme noktasında oldukça kıymetsizleştiği ülkede ilk değil, fakat bu ölçüde bir zam daha önce yapılmamıştı.

BBC’de yer alan habere göre, asgari ücretlerdeki artış küçük işletme sahiplerini doğrudan etkiliyor. İşletmelerinde çalıştırdıkları kişilere ödedikleri ücretlerin katlanmasından doğan maliyet artışı birçok işletmenin kapatılmasına sebep olabilir. Birçok tüketim maddesinde yapılan fiyat kontrolü ise, yükselen maliyetleri dengelemeyi zorlaştırıyor. İşletmelerin bu durumla nasıl başa çıkacağı ve işlerin daha kötüye gidip gitmeyeceği ilerleyen günlerde görülecek.

Venezüela’da geçen ay açıklanan ekonomiyi kurtarma planında da asgari ücretlerin artırılması kalemi mevcuttu. Bununla birlikte yüzde 96 oranında devalüasyon ve bolivarın sanal para birimi “petro”ya sabitlenmesi de yüksek enflasyonla baş etmenin yolları olarak görülüyordu. Bu planda bütün ekonominin çapası ve uluslararası değişim sürecinde ülkenin para birimi olarak “petro”nun sabitlenmesi amaçlanıyordu. Yine ağustos ayı içerisinde Venezüela para birimi “güçlü bolivar”dan beş sıfır atılarak, “egemen bolivar”a geçilmişti.

Reuters’da yer alan haberde ise, Uluslarararası Para Fonu (IMF)’nun açıklamasına göre, yıl sonuna gelindiğinde Venezüela’da enflasyonun yüzde 1 milyon seviyesine çıkmasının beklendiğine yer veriliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.