Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Malezya’da iki kadına, lezbiyen ilişkiye girdikleri gerekçesiyle kırbaç cezası verildi

Malezya’nın muhafazakâr kuzeydoğu eyaleti Terengganu’da iki kadın, “seks yapmaya teşebbüs etmek”ten suçlu bulundu. Kadınlar hüküm giydikten hemen sonra, halka açık olarak izlenebilecek şekilde altışar kez kırbaçlandı. Mahkeme salonunda yapılan cezalandırmayı 100 kişi izledi.

Bu ceza, Malezya için bir ilk oldu. Kadınlar daha önce zina gibi cinsel suçlardan ceza alıyordu fakat eşcinsel ilişki yüzünden kadınlara ilk kez ceza verildi. Malezya’daki Kızkardeşler İçin Adalet isimli hak savunucusu gruptan bir aktivist olan Thilaga Sulathireh, “cezanın şok edici bir gösteriye dönüştürüldüğünü ve yönetimin amaçlarına hizmet etmesi için halka açık olarak gerçekleştirildiğini” söyledi.

“Bu ceza insan haklarında bir gerileme olduğunu gösteriyor” diyen Sulathireh, “Bu durum sadece LGBT için değil herkes için geçerli, çünkü tüm insanlar, fiziksel cezadan etkileniyor” diye ekledi. Kızkardeşler İçin Adalet grubu aktivistleri, bu cezanın Malezya’da cinsel kimlikler üzerindeki baskıyı ve ahlakçılığı artıracağından endişeli.

Cezaya çarptırılan iki kadın, nisan ayında bir arabanın içinde yakalandı ve kadınların “cinsel aktivitede bulunmaya teşebbüs ettiği” iddia edildi. Kadınlar 12 Ağustos’da şeriat mahkemesi tarafından eşcinsel ilişkide bulunmaktan dolayı cezaya çarptırıldı. Mahkeme heyeti, kadınların kırbaçlanmasına ve 3300 Malezya ringiti (yaklaşık 5300 Türk lirası) para cezasına çarptırılmasına karar verdi.

İnsan hakları savunucuları, işkence yaparak uluslararası insan hakları sözleşmelerini çiğnemekle suçladıkları Malezya hükümetine, bu davayı düşürmeleri için çağrıda bulunmuştu. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün LGBT programı yöneticisi Graeme Reid, bu kararın, “yeni hükümetin kendilerini daha iyi koruyacağını uman LGBT topluluğuna vurulan bir darbe olduğunu” söyledi. Reid, “Bu ceza sadece Malezya’da son zamanlarda artan homofobi ve transfobiyi körüklemeye yarayacak” dedi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.