Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Volkswagen önümüzdeki sene efsanevi arabası Vosvos’un üretimini durduruyor

Volkswagen önümüzdeki yıl yaklaşık 20 yıldır süren üretimin ardından vosvos veya kaplumbağa olarak da bilinen Beetle markalı otomobilini imal etmeyi bırakacağını açıkladı.

Şirketin Amerikan merkezi, Temmuz 2019’da üçüncü nesil vosvosun iki özel üretim modelini çıkardıktan sonra, Meksika’daki fabrikasında üretimi durduracağını açıkladı.

Yurtdışında Beetle olarak bilinen araba, ilk olarak 1938 Nazi Almanya’sında tanıtıldı ve bundan 11 yıl sonra ABD’ye geldi. Vosvos genellikle hippiler tarafından kullanılmasıyla kısa sürede pratik taşımacılığın sembolü oldu. Araba, kendi zihnine ve bilincine sahip bir vosvosun yarışlarını konu alan 1968 Disney filmi Aşk Böceği ile popülerliğini katladı.

Pop art akımının önde gelen isimlerinden Andy Warhol’un arabanın olduğu baskılar yapması ve Beatles’ın kaydedilen son albümü Abbey Road’un kapağında yer alması vosvosun ününe ün kattı. Otomobil, 1979’da üretimin bitirilmesinden önce yaklaşık 30 yıl boyunca satılmaya devam etti.

1998’de Volkswagen, bu modelini daha çok ‘kadın’ alıcılara yönelik bir şekilde “Yeni Vosvos” adıyla modernleştirerek tekrar piyasaya sürdü. Şirket 2012 yılında bu sefer daha düz bir çatı, büyük bir kasa ve navigasyon sistemiyle daha ‘erkeksi’ bir görünümle ‘erkekler’ için tekrar piyasaya sürdü. ABD satışları yılda beş kat artarak 29.000’e yükseldi fakat sonraki yıllarda bu yükseliş durdu.

 

Volkswagen’in Vosvos’u ilerleyen zamanlarda tekrar canlandırmak için planları yok gibi gözüküyor fakat şirket bu olasılığı tamamen elemediklerini de belirtiyor. VW Amerika CEO’su Hinrich Woebcken yaptığı bir açıklamada “Ben hep ‘Asla, asla deme’ derdim” dedi.

VW’in hisseleri, Eylül 2015’te patlak veren ‘emisyon hilesi’ skandalından sonra düşüşe devam ediyordu. Şirketin hava kirliliği testi oranlarında daha düşük bir seviye elde etmek için mühendislik hileleri yaptığı ortaya çıkmış, akabinde hisse değerleri yüzde 17 düşmüş ve devlete 15 milyar dolar ceza ödemek zorunda kalmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.