Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump tarafından Yüksek Mahkeme’ye aday gösterilen Brett Michael Kavanaugh’a taciz suçlaması

ABD Başkanı Donald Trump’ın, ülkenin en yüksek yargı makamı olan Yüksek Mahkeme’nin başkanlığı için aday gösterdiği yargıç Brett Michael Kavanaugh, haftalardır Senato’nun Yargı Komitesi’nde özel ve mesleki hayatıyla ilgili soruları yanıtlarken ter döküyor ve her gün liberallerin farklı protestolarıyla karşılaşıyordu. Şimdi ise çok daha büyük bir engelle karşı karşıya: geçmişi…

Kavanaugh, Senato’nun Yargı Komitesi’nde soruları cevaplamadan önce yemin ederken.

Lisede bir sınıf arkadaşına cinsel saldırı ve tacizde bulunduğu iddiası ortaya atıldı 

Temyiz Mahkemesi üyesi Kavanaugh ile 30 yıl önce aynı lisede okuduğunu belirten Christine Blasey Ford, Washington Post’a gönderdiği isimsiz  ihbar mektubunda, Kavanaugh’un bir okul partisinde kendisine tecavüze kalkıştığını iddia etti. Aynı iddiaları içeren ihbar mektubunu iki kadın senatöre de gönderen Ford, Kaliforniya’da bir üniversitede öğretim görevlisi.

Ford ihbar mektuplarında, aynı lisede okurken katıldığı bir öğrenci partisinde Kavanaugh ve bir arkadaşının kendisini bir odaya kilitlediklerini, müziğin sesini açtıklarını ve mayosunu çıkartmaya çalıştıklarını anlatıyor. Kavanaugh’un kendisini zorla yatağa yatırdığını, ses çıkartmaması için ağzını eliyle kapattığını ve o anda öleceğini düşündüğünü söylüyor. Tüm tarafların alkollü olduğu saldırıdan, bir anlık boşluk bulup kaçan Ford, 2012’de kocasıyla katıldığı bir terapi seansına kadar kimseye mağduriyetinden bahsetmemiş.

Washington Post’ta çıkan habere göre Ford, terapi seansını yöneten psikolog saldırı ve tecavüz girişimini notlarına yazmış ancak burada Kavanaugh’un ismi geçmiyor. Ford’un kocasına göre ise karısı terapide açıkça Kavanaugh’un ismini tacizle ilişkilendirmiş.

Ford ilk ihbarını Kavanaugh’un adaylığının açıklanmasından önce yapmış

Ford gazeteye yaptığı isimsiz ihbarın ardından, Trump Kavanaugh’un adaylığını açıklayınca iki kadın senatöre yine isimsiz bir ihbar mektubu göndermiş. Ancak, ortada bir şikâyetin olmaması ve isimsiz mağdurun ifadesinin alınamaması kadın siyasetçilerin eli kolunu bağlamış. Suçlamaları adaylığın onanacağı ilk mertebe olan Senato Adalet Komisyonu’na taşımayı başaramamışlar.

Yalan makinesine de girdi

Washington Post, Ford’un anlatımıyla 30 sene öncesine dayanan iddiaları sayfalarına taşıdı. Ayrıca Ford, avukatının tavsiyesiyle yalan makinesine de girdi. Poligraf sonuçları da yalan söylemediğini ortaya koyunca şimdi Cumhuriyetçilere ve Senato Adalet Komisyonu’na seansları durdurmaları ve tecavüz teşebbüsünün araştırılması için zaman ayırmaları için baskı yapılmaya başlandı.

Komisyon üyelerinden Cumhuriyetçi Senatör Jeff Flake, perşembe günü yapılacak adaylık oylaması sürecinin ertelenmesi için ilk başvuruyu yaptı bile. Cumhuriyeçilerin, Demokratlara karşı 11-10 sayısal üstünlük kurduğu panelde Flake’in bu çıkışı, terazinin Kavanaugh’un aleyhine dönebileceği izlenimini yarattı.

Muhafazakâr eğilimli yargıç 

Rusya’nın 2016’daki başkanlık seçimlerine müdahalesi iddialarını soruşturan savcının yetkileri, kürtaj, dini inançlar arasındaki çatışma, eşcinsel evlilikler, çevre ve daha birçok konuyu kapsayacak. Kavanaugh’nun, onaylanması halinde bu hassas konularda muhafazakârlarla birlikte hareket edeceğini öngörülüyor.

Kavanaugh oylamada Senato’nun onayını alması halinde ömür boyu görev yapan dokuz üyeli Anayasa Mahkemesi’nin üyelerinden biri olacak. Böylece, Cumhuriyetçi başkanların aday gösterdiği isimler Yüksek Mahkeme’deki sayısal üstünlüğünü korumaya devam edecek. Son suçlamalara kadar, Kavanaugh’un komisyonda ve Senato’da yapılacak oylamada çok az farkla onaylanması bekleniyordu.

ABD’nin en saygın okullarından biri kabul edilen Yale Üniversitesi Hukuk Bölümü’nden mezun olan Kavanaugh, Harvard, Yale ve Georgetown gibi saygın üniversitelerde hukuk dersleri veriyor. Başkanlığı döneminde George W. Bush’a da danışmanlık yapan Kavanaugh, Bill Clinton’un Monica Lewinsky skandalı sırasında görevden alınmasını öngören tasarıyı hazırlayan hukukçulardan biri olarak da biliniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.