Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Elon Musk, Ay seyahatine çıkacak ilk turisti açıkladı: Japon işadamı Yusaku Maezawa

SpaceX şirketinin kurucusu ve CEO’su Elon Musk, Ay seyahatine çıkacak ilk uzay turistinin ismini açıkladı. Japon giyim markası Zozo’nun kurucusu Yusaku Maezawa, 2023 yılında Ay’ın etrafında dolaşacak. “Dear Moon” (Sevgili Ay) isimli bir proje başlatan Maezawa, henüz ücreti açıklanmayan yolculuğunda, bir grup sanatçıyı da beraberinde götürecek. 
İnsanlık, Ay’ın çevresini ilk kez 1968’de Apollo 8 uzay aracıyla dolaşmıştı. Şimdi de Elon Musk, uzun zamandır dile getirdiği hayalini hayata geçiriyor: Uzay turizminde çığır açmak. BFR (“Büyük F Roketi”. Musk, “F” harfinin anlamı henüz açıklamadı) isimli uzay aracıyla 2023 yılında yapılacağı öngörülen yolculuğun ilk müşterisi Maezawa oldu. Online Japon giyim markası Zozo’nun sahibi Maezawa’nın yolculuk için ne kadar ödeyeceği bilinmese de ücretin en az 10 milyon ABD doları olacağı tahmin ediliyor. BFR henüz inşa edilmedi ve Musk, roketin geliştirilmesinin 2 ile 10 milyar ABD doları arasında tutacağını belirtti.  
Maezawa, Japonya’da bir moda girişimcisi ve milyarder. İsmini, geçen yıl ABD’de yapılan bir müzayedede Jean-Michel Basquiat’nın 1982 tarihli bir tablosunu 110 milyon ABD dolarına satın alarak duyurmuştu. “Dear Moon” (Sevgili Ay) isimli projesi için beş ile sekiz sanatçıyı da beraberinde götürmeyi planlayan Maezawa, dünkü basın toplantısında, “Nihayet size diyebilirim ki, Ay’a gitmeyi seçtim” dedi. 
SpaceX’in son tasarımı BFR, 100 kişiyi taşıyabilecek Mars seyahatleri için tasarlanmıştı. SpaceX’in hâlihazırda kullandığı Falcon 9 ve Falcon Heavy roketlerinden daha büyük, güçlü ve yeniden kullanılabilir olarak nitelenen BFR henüz geliştirilmekte. 
Fakat Musk’ın yolculuk tarihi konusunda iyimser olduğunu düşünenler de var. 2017 Şubat’ında, yolculuğun Falcon Heavy güvertesinde uçacak iki turistle 2018’de gerçekleşeceğini duyurmuş Musk’a şüpheyle bakılıyor. SpaceX yine de bu yıl gerçekleştirilen uydu ve roket fırlatma denemelerini başarıyla sonuçlandı. 
Bugüne dek yedi insan uzayı ziyaret etti. Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) yapılan kısa süreli bu yolculuklar, Rus Soyuz roketiyle gerçekleştirilmişti. 2009’dan beri hiçbir turist Dünya’nın yörüngesini ziyaret etmedi. SpaceX’in yanında Virgin Galactic ve Blue Origin şirketleri de Dünya yörüngesine turist yollama projelerine çalışmaya devam ediyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.