Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Av. Ekin Güneş Saygılı: “İşçilerin kötü koşullar sebebiyle iş bırakma hakkı var, 24 işçinin tutuklanma kararına itiraz edeceğiz”

3. Havalimanı inşaatındaki çalışma ve yaşam koşullarının düzeltilmesi talebiyle fiili greve çıkan işçilerden 24’ü tutuklandı. Dün Gaziosmanpaşa Adliyesi’ne getirilen işçiler için savcı, 43 işçiden 15’inin adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılmasını isterken, 28 işçiyi ise tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk etti.

İşçilere “Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet”, “Çalışma hürriyetinin ihlali”, “Kamu malına zarar vermek”, “Halkı kin, nefret ve düşmanlığa tahrik etmek”, “Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması” ve “Görevi yaptırmamak için direnme” suçlamaları yöneltildi. İşçilerin mahkemeye sevk edilmesine gerekçe olarak “gözaltına alınırken slogan atmaları” ve “Grup direniş” isimli whatsApp grubu oluşturmalarını gösterildi.

Mahkeme 28 işçiden 24’ünün tutuklanmasına karar verirken, 4’ünü adli kontrol şartıyla serbest bıraktı. Tutuklanan işçilerin isimleri şöyle:

Akif Altınışık, Anıl Deniz Gider, Bilal Topcu, Birkan Topcu, Cihan Sarıbulak, Deniz Aslan, Fatih Mukan, Ferhat Uyar, Hasan Çetin, İlker Kurt, Mehmet Celal Demir, Muhammet Yiğen, Murat Altuntaş, Musa Karakuş, Mustafa Atay, Özkan Özkanlı, Ramazan Gözel, Rıdvan Günül, Selami Sarıbuğa, Servet Gözel, Teyip Kırğın, Uğur Karadaş, Yunus Özgür ve Yusuf Yılmaz.

İşçilerin gözaltına alınmalarından itibaren yasal süreci takip eden Av. Ekin Güneş Saygılı, yaşanan tutuklamaları ve yasal süreci Medyascope’a anlattı.

Gözaltına alınan işçilere mahkemeye çıkarılana kadar ulaşamadığını söyleyen Saygılı, “Gözaltına alınan 43 kişi adliyeye getirilirken, sayılarının tam olarak bilinmediği 500 civarı işçi, kırkar, ellişer şekilde serbest bırakılıyor. Bırakılan işçilerin gözaltına alındığına dair hiçbir kaydı yok” dedi.

Saygılı, mahkemeye çıkan işçilerin havalimanı inşaatındaki  olumsuz şartlardan başlayarak, bu durumda iş bırakma haklarının olduğunu mahkeme heyetine söylediklerini bildirdi.

Av. Ekin Güneş Saygılı’nın konuşmasının tamamı:

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.