Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralya’yı keşfeden efsanevi geminin kalıntıları bulundu

Arkeologlar, İngiliz kaptan James Cook’un Avustralya kıtasını keşfettiği gemisinin kalıntılarını bulduklarına inanıyor.

Geminin 1778’de, Amerika’nın doğu kıyılarında, kendi mürettebatı tarafından 12 gemi ile beraber Fransız amiral gemilerinin geçişini engellemek için barikat olarak batırıldığı biliniyordu. Ancak geçen yüzyıllar boyunca hazine avcılarının, araştırmacıların ve tarihçilerin hedefinde olmasına rağmen yer tahminleri sonuç vermemişti. 

Şimdi  Endeavour isimli geminin, Avustralya kıtasını keşfetmesinden 250 sene sonra bulunduğuna inanılıyor. Nihai karar, gemi kalıntılarının tahtaları üzerinde yapılan testler sonucunda verilecek. Ancak araştırmacılar, bulunduğu yer ve geminin büyüklüğü de göz önüne alındığında aranılan gemiye ulaştıklarını düşünüyor.

Endeavour’ın replikası

Sömürgeci Kaptan Cook kimdi?

Kaptan Cook, İngiliz hanedanlığı tarafından Büyük Okyanus’u keşfetmekle görevlendirilmişti. Cook’un yolculuklarının tarihteki önemli etkilerinden biri, Avrupa ülkelerinin Büyük Okyanus’ta kurduğu sömürgelere öncülük etmesi oldu.

1769’da Cook, Yeni Zelanda’ya ziyaret eden ikinci Avrupalı oldu. Kuzey Adası ile Güney Adası arasındaki boğaz Cook Boğazı adını aldı. 1770’te Avustralya’nın güney kıyılarını keşfetti. Gemideki botanikçiler, kıtanın bitkileri üzerine ilk koleksiyonları oluşturdu. Ardından gemi, Afrika’nın güney ucundaki Ümit Burnu’na ilerledi. Endeavour 1771’deİngiltere’ye geri döndü. Dönüşünden sonra günlükleri yayınlanan Cook, bilim dünyasında ün yaptı.

Cook daha sonraki yolculuklarında hiçbir Avrupalının ilerlemediği kadar güneye ilerledi. Antarktika’nın çevresini dolaştı. Temmuz 1776’da üçüncü yolculuğuna çıkan Cook bu kez Avrupa ve Asya arasında kuzeyden bir bağlantı olup olmadığını araştırdı. Bu başarısız girişimin ardından 1778’de Hawaii Adaları’na ulaşan ilk Avrupalı oldu. Daha sonra Afrika’nın güney ucunu dolaşarak, Hint Okyanusu’na yöneldi. Arktik Okyanusu’na(Kuzey Buz Denizi) ulaşmayı hedeflediğinde dev buz kitleleri yolunu kesti ve Hawaii’ye geri döndü. Kaptan Cook 1779 yılında, geminin filikalarından birinin çalınması üzerine yerlilerle çıkan tartışmada öldürüldü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.