Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran Ahvaz’daki saldırıdan ayrılıkçıları destekleyen ABD ile Körfez ülkelerini sorumlu tutuyor

Cumartesi günü İran’ın Ahvaz kentinde askeri geçit törenini hedef alan ve 12’si Devrim Muhafızı, çoluk çocuk en az 25 kişinin ölümüne neden olan saldırı ertesinde, İran Devrim Muhafızları “ölümcül ve unutulmaz” bir intikam alacaklarını duyurdu. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise, saldırıya “hukuk çerçevesinde ve İran’ın çıkarlarına uygun şekilde” yanıt vereceklerini ama saldırının azmettiricisi olarak itham ettiği Suudi Arabistan’ın başını çektiği Körfez ülkeleri ile onları destekleyen ABD’nin “pişman” olacağını söyledi.

Saldırının sorumluluğunu hem IŞİD hem de İran’daki Arap azınlığı temsil iddiasındaki, ayrılıkçı Ahvaz Ulusal Direniş Grubu adlı örgüt üstlendi. Ancak Tahran yönetimi olaydan Suudi Arabistan ve Körfez’deki diğer müttefiklerini sorumlu tutuyor.
Cumhurbaşkanı Ruhani, New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu oturumlarına katılmak üzere yola çıkmadan önce yaptığı konuşmada İran’daki ayrılıkçı unsurlara askeri ve maddi destek verdikleri için Körfez ülkelerini suçlarken, ABD’ye de yüklendi: “Kaba güçten medet uman bir zorbadan farkları yok. Ama hem halkımız hem devletimiz ABD ile yüzleşmeye hazır. ABD bölgedeki küçük kukla ülkelerini kışkırtıp, ülkemizde kaos yaratmak istiyor ama bunlar boş fanteziler.”
Ülkenin güneybatısındaki petrol zengini Huzistan eyaletinin başkenti olan ve Arapların yoğun olarak yaşadığı Ahvaz kentindeki olayda, dört saldırgan, İran-Irak savaşının başlangıç yıldönümü vesilesiyle düzenlenen geçit töreni için kurulmuş ve İranlı yetkililerin de oturduğu tribünlere ateş açmıştı. Büyük bir panik ve kargaşaya yol açan saldırının faillerinden üçü olay yerinde öldürülürken birinin yaralı yakalandığı kaydedildi.

IŞİD’in yayın organı Amaq üç kişinin bir araç içindeki video görüntüsü yayınlayarak, saldırı için yola çıktıklarını ileri sürmüştü. Videoda üzerinde Devrim Muhafızları’nın logosu bulunan kasket giymiş bir adam Farsça, “Bizler Müslümanız, onlar kafir. İnşallah onları gerilla tipi güçlü bir saldırı ile yok edeceğiz,” diyordu. Ayrılıkçı Arap örgütü Ahvaz Ulusal Direniş Grubu da eylemin sorumluluğunu üstlenirken kanıt göstermedi.
İran’da resmi rakamlara göre araplar 80 milyonluk ülke nüfusunun %3’üne karşılık geliyor. Ahvaz Ulusal Direniş Grubu ise İran’da 8 ila 12 milyon civarında Arabın yaşadığı iddiasında. Ahvaz’da geçen Mart ayında da bazı protesto gösterileri düzenlenmişti.

İran Dışişleri Bakanlığı olaydan sonra söz konusu ayrılıkçı örgütün ofislerinin bulunduğu İngiltere, Danimarka ve Hollanda’nın Büyükelçileri ile söz konusu ayrılıkçı örgüte askeri eğitim vermekle itham edilen Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Tahran Maslahatgüzarını uyarı için çağırdı. Bu arada Suudi Arabistan ve BAE ile husumeti bulunan Katar ise, saldırıyı kınayan tek Körfez ülkesi oldu.

ABD’nin BM nezdindeki temsilcisi Nikki Haley ise CNN’e katılarak Ruhani’nin suçlamalarına sert tepki gösterdi: “İran saldırının nereden geldiğini anlamak için, ödedikleri her kuruş orduya gittiği için protesto eden, uzun süredir baskı altında tutulan kendi halkına baksın,” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.