Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Irkçı rejim zamanındaki imtiyazlarını kaybeden Güney Afrikalı beyaz çiftçilere Rusya kucak açıyor

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde iktidardaki ANC’nin arazi yeniden dağıtımı planı tarım arazilerinin yüzde 73’ünü elinde tutan beyaz çiftçilerde endişeye yol açtı. Topraklarını kaybetme korkusuyla uykuları kaçan beyaz Güney Afrikalılara kucak açan Rusya ise, Stavropol’daki bereketli topraklarını görücüye çıkardı.

Washington Post’un Rusya muhabiri Amie Ferris-Rotman’ın haberini aktarıyoruz.

Güney Afrika’da beyaz tenliler, azınlıkta olmalarına karşın ülkedeki tarım arazilerinin büyük kısmına sahipler. Hükümet, önceki dönemlerde yapılan ayrımcılığın sebep olduğu bu durumu düzeltmek için adım atmak istiyor ancak bu, beyaz tenli çiftçilerde huzursuzluğa yol açıyor. Rusya ise, bu çiftçileri ülkesine davet ediyor.

Güney Afrika’daki durumu anlamak için biraz geçmişe gidelim. Ülkede 1913 yılından itibaren siyah tenlilerin mülk edinebilmesinin önüne geçildi. Beyaz tenliler var olan toprağın büyük çoğunluğuna ‘el koydu’. 1948’den 1994 yılına kadar ‘Apartheid’ adı verilen ve ayrımcılık anlamına gelen ırkçı bir sistem uygulandı, bu süreçte çıkan yasalar siyah tenlileri yaşamın hemen hemen her alanında aşağıladı.

 

1994’te Nelson Mandela’nın ülkenin başına geçmesiyle birlikte Apartheid bitmiş olsa da, dönemin izlerine hâlâ rastlanabiliyor. 2017’de yayınlanan bir hükümet raporuna göre, beyaz tenliler ülke arazisinin yüzde 73’üne sahipler, ancak nüfusun yüzde 10’unu dahi oluşturmuyorlar. Ülkeyi yöneten Afrika Ulusal Kongresi Partisi ise, beyaz tenli çiftçilerden arazilerini karşılıksız olarak almak ve bunları yeniden dağıtmak istiyor. Bunun yanı sıra, ülkede beyaz çiftçilerin sistematik olarak öldürüldüğüne dair haberler çıkıyor, ancak konuyla ilgili tatmin edici bir veri bulunmuyor.

ABD’den tepki, Rusya’dan davet var

ABD Başkanı Donald Trump da bu konuda geçtiğimiz ay bir açıklama yaptı. Trump, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya, Güney Afrika’daki arazi yeniden dağıtımını ve ‘büyük ölçekli çiftçi ölümlerini’ araştırması talimatını verdi.

Devreye giren son ülke ise Rusya oldu. Moskova’nın 110 kilometre güneyinde yer alan Stavropol bölgesi, toprak satışı için Güney Afrikalı çiftçileri ağırlamaya başladı. Ruslar, Güney Afrika’daki olası bir arazi yeniden dağıtımında mülksüz kalacak beyaz tenli Güney Afrikalıları buraya çağırıyor. Bereketli toprakları olan Stavropol, aynı zamanda Hıristiyan geleneklerine bağlılığıyla biliniyor. Bu durum hem gelenekçi Güney Afrikalıları hem de Rusya hükümetini memnun ediyor. Gelenler, Rusya’nın ideal vatandaş tanımına uyuyor: “Beyaz tenli, Hıristiyan ve geleneklerine sahip çıkan.”

Güney Afrika’dan Stavropol’e gelen 72 yaşındaki Leon du Toit ve oğlu, bölgedeki “Anavatan” adlı süt çiftliğini gezdi. Gezintiden sonra, çiftliğin müdürü, onları mutlu edecek şu cümleyi kullandı: “Şundan emin olabilirsiniz. Burada liberalizm yok, aile değerleri var.

Güney Afrika’da arazi yeniden dağıtımı yasasının çıkıp çıkmayacağı henüz belli olmasa da, Rusya; beyaz tenli Güney Afrikalılara kendi geleneğini yaşayabilecekleri bir alternatifin kapısını açıyor. Üstelik, her iki tarafın da bu işten kârlı çıkacağı bir şekilde.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.