Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya akıl sağlığı krizinin içerisinde: Endişe ve depresyon tırmanıyor

The Guardian’daki habere göre, dünya ciddi bir ruhsal krizin pençesinde. Endişe, şiddet ve travmadan kaynaklanan depresyonlar insanlığı giderek daha fazla etkiliyor. Lancet tıp dergisinin 28 kişilik uzman heyetinin yaptığı araştırmaya göre, 2030 yılı itibariyle akıl sağlığı muayenesi, tedavisi ve ilaçları için yaklaşık 16 trilyon dolar harcanacak.

Lancet’nin topladığı ekip bu sorunların küresel ölçekte yaşandığını ancak bu tehdide küresel ölçekte bir cevap verilemediğini söylüyor. Bundan dolayı, insan yeteneklerinde ciddi azalmalar görüldüğü ve ayrıca devasa bir sosyal acı yaşandığı ifade ediliyor. Uzmanlar tedavi konusunda yenilikler olmasına rağmen, akıl sağlığı alanındaki kalitenin fiziksel alandan daha kötü olduğunun altını çiziyor. Ekip üyelerine göre, akıl sağlığı konusuna da en az fiziksel hastalıklar kadar kaynak harcanması gerekiyor.

Her yıl 13,5 milyon ölüm vakası yaşanıyor

Araştırmacılar ruh sağlığı konusunda gelişmiş ve gelişmekte olan ayrımı yapılamacağını da belirtiyor. Onlara göre bu konuda her ülke, gelişmekte olan ülke kategorisinde yer alıyor. Harvard Tıp Okulu’ndan Prof. Vikram Patel akıl sağlığına bağlı genç ölümlerinin diğer her sebepten daha fazla olduğuna dikkat çekiyor. Ekibin bulgularına göre her yıl akıl sağlığından kaynaklanan 13.5 milyon ölüm vakası eğer altında yatan sebepler iyi anlaşılırsa önlenebillir. Araştırmacılara göre, bu konuda sorun yaşayan hastalar büyük oranda tedavi görmüyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.