Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kur krizi biyonik kulak ameliyatlarını vurdu, binlerce çocuk mağdur oldu

“Ömer Faruk’un ameliyatı için gün verilmesini beklerken kurdan kaynaklı anlaşmazlık sonrasında ameliyatların ertelendiğini öğrendik.”

Bu sözler her iki kulakta da yüzde yüz işitme kaybı ile dünyaya gelen 3 buçuk yaşındaki Ömer Faruk’un babası Rami Özdemir’e ait. Ömer Faruk’a konulan teşhis Celebral Palsy (CP). Ömer Faruk’un koklear implant denen biyonik kulağa ihtiyacı var. Baba Rami Özdemir’e Marmara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılması gereken ameliyatın ertelenme nedeni olarak ithalatçı firma ile sağlık kurumları arasındaki kurdan kaynaklı fiyat anlaşmazlığı gösterilmiş. Anlaşmazlık nedeniyle cihaz temin edilmemiş.

Doktorların ve rehabilitasyon görevlileri, baba Rami Özdemir’e, Ömer Faruk’un yaşı ilerledikçe konuşma sıkıntısı yaşayabileceğini söylemişler. Ömer Faruk’un konuşabilmesi ve duyabilmesi için çift kulak koklear implant ameliyatı olması gerekli. Baba Özdemir, “Odyoloji doktorumuz Ömer Faruk’un normal bir şekilde duyup konuşabilmesi için en geç 2 buçuk yaşında ameliyat olması gerekliydi. Fakat Ömer Faruk 3 buçuk yaşında ve hala ameliyat olmadı” diyor.

Baba Rami Özdemir, oğlu Ömer Faruk Özdemir’in yapılan tetkik ve araştırmalardan sonra Çocuk Nörolojisi bölümüne yönlendirildiğini, bölümde yapılan taramalarda da Ömer Faruk’a Celebral Palsy (CP) teşhisi konduğunu söyledi. teşhisi Ömer Faruk’un tedavisini daha ağırlaştırmış. CP hastası olduğu için Ömer Faruk, Kulak Burun Boğaz Kurulu’ndan geçememiş. Bu karar sonrası yılmayan aile tekrardan gerekli işlemleri yaptıktan sonra tekrar kurula başvurmuş. Başvuruda bu defa yapılan tektiklerden sonra Koklear İmplant ameliyatı olabilmesi için onay verilmiş.

Alınan onaydan sonra Rami Özdemir, Ömer Faruk’un koklear implant ameliyatıyla ilgili tüm dosyaları hazırlayıp Marmara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki Kulak Burun Boğaz Bölümü’ne teslim ettiklerini, ameliyat için gün verilmesini beklerken, kur farkından kaynaklı olarak koklear ameliyatlarının ertelendiği haberini aldıklarını söyledi.

Doktorların ve rehabilitasyon görevlileri, Ömer Faruk’un yaşı ilerledikçe konuşma sıkıntısı yaşayabileceğini belirtmişler. Ömer Faruk’un konuşabilmesi ve duyabilmesi için çift kulak koklear implant ameliyatı olması gerek. Baba Rami Özdemir her geçen günün Ömer Faruk’un aleyhine işlediğini şu sözlerle anlatıyor:

“Odyoloji doktorumuz Ömer Faruk’un normal bir şekilde duyup konuşabilmesi için en geç 2 buçuk yaşında ameliyat olması gerekliydi. Fakat Ömer Faruk 3 buçuk yaşında ve hâlâ ameliyat olmadı.”

Biyonik kulak ameliyatı bekleyen Ömer Faruk Özdemir’in babası Rami Özdemir anlatıyor:

Sağlık kurumları ile ithalatçı firmalar arasında kur krizinden kaynaklanan sorunlar nedeniyle ameliyat olamayan tek çocuk Ömer Faruk değil. 7 buçuk yaşındaki Aysima Talu da ameliyatı ertelenen hastalardan. Anne Selcan Talu, “Normalde anneler çocuklar dışarda oynarken ‘Çocuklar sessiz olun, çocuk uyuyor’ diye seslenir. Bizim ise gözlerimiz dolar. Çünkü, bizim çocuklarımız hiçbir sesten uyanamıyorlar” sözleriyle yaşadıkları sıkıntıyı özetliyor. Onlara 6 Ağustos 2018’de komisyondan operasyon için onay almışlar hatta kan vermeye dahi çağrılmışlar. Tüm bunlardan sonra onlara söylenen ameliyatın ertelendiği olmuş. Erteleme gerekçesi yine aynı olmuş: “Cihaz yokluğu.”

Ömer Faruk ve Aysima gibi binlerce çocuk fiyatları 2 bin ile 16 bin TL arasında değişen implantların masraflarını devlet karşılayamadığı için sessizlik içinde büyüyorlar.

Biyonik Kulaklı Çocuklar Derneği’nden Ebru Çetiner, “hastalarda işitme sinirlerinin uyarılmadığı her gün sinirlerin öldüğünü ve her geçen gün işitmenin ağırlaştığını” söylüyor. Geç implant ameliyatı olan çocuklarda konuşmanın peltek kaldığını fakat yaşında implant olna çocuklarda ise konuşma ve işitmenin normal seviyelerde olduğunu söyleyen Çetiner, binlerce çocuğun implant beklediğini ve bu sorunun tek çözümünün devletin fiyatları güncellemesi olduğunu belirtiyor.

Biyonik kulak ameliyatı bekleyen Aysima Talu’nun annesi Selcan Talu anlatıyor:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.