Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye’nin Golan Tepeleri ve Ürdün sınır kapıları yeniden açıldı

BBC’nin haberine göre, Suriye’nin İsrail işgalindeki Golan Tepeleri ve Ürdün kapıları yıllar sonra ilk defa açıldı. Ürdün’de yaşayan Suriyeli bir işadamı, Suriye ve Ürdün arasındaki Nesib sınır kapısından geçen ilk kişi oldu.

Rejim güçleri sınır kapısını geçen temmuz ayında isyancılardan geri almıştı. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Iraklı mevkidaşı İbrahim el-Caferi ile birlikte gerçekleştirdiği toplantıda, sınır kapılarının açılmasının hızlandırılacağını açıklamıştı.

 

Pazartesi günü Golan Tepeleri’ne açılan Kuneytire sınır kapısından ise Birleşmiş Milletler araçlarının geçtiği görüldü. Açılış töreninde Suriye milli marşı okunarak Suriye bayrağı göğe çekildi.

“Suriye’nin artık güvenli olduğunu göstermek istedim”

Ürdün’den Suriye’ye geçen ilk aracın sürücüsü Hişam Falyun, AFP’ye şöyle konuştu: “Suriye’nin artık güvenli olduğunu göstermek için sınırdan geçen ilk kişi olmak istedim.”

Ürdünlü taksici İmad Sarihiyn de sınır ticaretinin artmasının yaşadıkları ekonomik zorluklara çare olmasını umduğunu söyledi.

İsyancıların eline geçtikten sonra Nesib sınır kapısının kapanmasıyla, milyarlarca dolarlık ticaretin gerçekleştirildiği hayati önemdeki bir ticaret yolu kesilmişti ve bu, bölgede ciddi ekonomik sorun yaşanmasına yol açmıştı. BBC’nin Beyrut muhabiri Martin Patience, sınırın yeniden açılmasının yedi yıl süren savaştan dolayı ciddi darboğaza giren Suriye ekonomisini, diğer Arap ülkelerinin Şam ile yeniden ticarete başlayacağını göstererek rahatlatacağını ve normalleşme sürecine katkıda bulunacağını söylüyor.

Ürdün, Suriye iç savaşında isyancıları desteklemişti. Fakat Beşar Esad, Rus ve İran desteğiyle Dera ve Kuneytire’deki isyancı güçleri temizledikten sonra şu anda zafere yakın görünüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.