Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Microsoft’un fikir babası, Bill Gates’in ortağı Paul Allen hayatını kaybetti

Bill Gates ile birlikte Microsoft’un iki kurucusundan biri olan Paul Allen, yakalandığı amansız hastalığa yenik düşerek 65 yaşında hayata veda etti.
ABD’nin Seattle kentinde yaşamını yitiren Allen, 2009 yılında lenf kanseriyle mücadele etmiş ve hastalığı yenmişti. Yaklaşık iki hafta önce yeniden hastalığa yakalandığını kendi internet sitesinden duyuran Allen, doktorların ve kendisinin tedavisi konusunda iyimser olduğunu söylemişti. Ancak Allen, hodgkin dışı lenfoma kanseri sonucu dün öğleden sonra hayata veda etti.
Paul Allen, Microsoft’u 1975’te, Harvard Üniversitesi’nden ayrılan okul arkadaşı Bill Gates ile birlikte kurdu. Daha sonra ise 1986’da kurduğu medya ve iletişim yatırım şirketi Vulcan ile iş hayatındaki başarısını tekrarladı. 
Allen’ın bugüne dek bilim, eğitim ve doğal yaşamı koruma alanlarında faaliyet gösteren yardım kuruluşlarına 2 milyar dolardan fazla bağış yaptığı sanılıyor.
Mirasını bağışlama sözü vermişti
Forbes dergisinin tahminine göre Allen, 21,7 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 50 kişisinden biriydi. 2010 yılında, ölümünden sonra servetinin yarıdan fazlasını yardım kuruluşlarına bağışlama sözü vermişti.
Microsoft’un kurucu ortağı Paul Allen’ın hayat hikayesi
 
Allen 1953 yılında ABD’de dünyaya geldi. Lakeside School’da lise döneminde Bill Gates ile tanıştı ve arkadaşlık kurdu. Gates ve Allen, geleceğin büyük teknoloji atılımının bilgisayarlarda olduğunu gördüler ve güçlü, hızlı, çok yönlü bir bilgisayar için lise yıllarında bilgisayar programcılığına el attılar.
Mezuniyetlerinin ardından Allen, Washington State University’ye, Gates ise Harvard College’e gitti. Allen iki yıl okuduktan sonra kişisel bilgisayarlar (Personal Computers-PC) için yazılım üretmek amacıyla okulunu bıraktı. Gates’i de ikna ederek okulunu bırakmasını, ortak çalışmalarını sağladı. 1975 yılında Gates ile birlikte Microsoft’u kurdu.
Dönemin büyük teknoloji şirketi IBM’in radarına giren ikili, başka bir şirket tarafından üretilen işetim sistemi QDOS’u satın alıp modifikasyonlar yaptıktan sonra, IBM’in ihtiyaçlarına uydurarak piyasaya sürdüler. IBM ile yapılan kontrat, Microsoft’un, IBM’in yeni PC’lerinin işletim sistemlerini üretmesini kapsıyordu. Bu gelişme Microsoft için büyük tırmanışın ilk adımıydı. Ancak kan kanseri teşhisi konulan Allen 1983’te şirketten ayrıldı. Allen kanseri yenince yoluna, 1986’da kurduğu medya ve iletişim yatırım şirketi Vulcan ile cevam etti.
Bill Gates ile birlikte kurduğu Microsoft dünyanın en çok satan şirketi olunca, hisseleri sayesinde büyük bir servete sahip oldu. Forbes dergisinin 2006 yılındaki “Milyarderler Listesi”ne göre 22.7 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin altıncı insanıydı. Bu servetinin 5 milyar doları Microsoft hisseleri olan Allen, aynı zamanda Charter Communications’da yönetici ve Dreamworks Animation’da da ortak yönetim görevlerinde bulunuyordu. Paul Allen, Amerikan futbolu takım Seattle Seahawks ile NBA takımlarından Portland Trail Blazers’ın da sahibiydi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.